Top idei cadouri pentru copii: stimulează dezvoltarea copiilor la orice vârstă

Când ești în căutarea unui cadou, siguranța, vârsta, gusturile copilului sunt câteva dintre criteriile importante de care să ții cont. Prin urmare, am pregătit mai jos câteva sfaturi și idei de cadouri pentru copii de diferite grupe de vârstă. Descoperă care sunt ideile grozave de cadouri care îi vor ajuta pe cei mici să-și dezvolte abilitățile și competențele de care au nevoie în diferite etape ale vieții.

  • Alegerea jocurilor și jucăriilor pentru copii, în funcție de vârstă

  • Idei cadouri copii potrivite la 1 an

  • Cadouri dedicate celor mici între 1 și 3 ani

  • Cele mai bune cadouri și activități 3-6 ani

  • Jocuri, activități educative și cadouri copii 7-12 ani

  • Idei cadouri destinate copiilor 12-14 ani

  • Cursuri, activități, evenimente destinate copiilor și adulților

Alegerea jocurilor și jucăriilor pentru copii, în funcție de vârstă

Fie că este vorba de zile de naștere, Crăciun sau alte evenimente, alegerea cadourilor pentru copii poate deveni o provocare. Indiferent de ocazie, cadoul potrivit este acel dar care îi aduce copilului bucurie și îl învață să-și dezvolte aptitudinile prin joacă. Joaca este un lucru serios, mai ales când vine vorba de stimularea intelectuală, motrică, socială și emoțională. Alegerea cadourilor pentru bebeluși necesită mai multă grijă. Atunci când alegi un cadou pentru  copii de până la 2 ani, siguranța, utilitatea și calitatea produselor sunt aspecte foarte importante.

Reperele de dezvoltare pentru fiecare vârstă te vor ajuta să iei cele mai bune decizii dacă ții cont de ele atunci când ești în căutarea unui cadou. Dacă bebelușilor de 3 luni le plac culorile puternice și contrastul, începând cu vârsta de 2 ani, copiii au nevoie de jucării care să-i ajute să-și dezvolte coordonarea motorie, memoria, logica și raționamentul. După 3 ani, copiii își folosesc mult imaginația întrucât este perioada în care copilul descoperă lumea. Pentru a-i ajuta pe cei mici să exploreze și să-și dezvolte abilitățile motorii, mizați pe ideile de cadouri pentru copii cu jocuri și jucării educative care le trezesc creativitatea și imaginația. Când merge deja la școală, copilul percepe lumea din jur, iar cadourile la această vârstă pot implica și diferite activități în aer liber. Atelierele, taberele și cursurile tematice sunt ideale pentru a crea experiențe unice. Experimentele, explorarea diferitelor roluri, testele și simulările îi antrenează pe cei mici să fie puternici și îi ajută să-și dezvolte creativitatea, memoria și imaginația.

Idei cadouri copii potrivite la 1 an

Până la vârsta de un an bebelușii se dezvoltă foarte rapid. Este vârsta ideală pentru jocurile care stimulează dezvoltarea motricității fine. Fie că este vorba de nepoți, copiii prietenilor sau un nou membru al familiei, printre cele mai apreciate idei cadou copil 1 an sunt jucăriile cu piese colorate și forme diferite. Acestea sunt ideale pentru coordonarea motrică și percepția vizuală. Poți alege cadouri simbolice precum o brățară personalizată sau alte accesorii folositoare, însă poți opta și pentru haine, păpuși din materiale textile, zornăitoare, jucării moi, din cauciuc sau pluș ori jucării muzicale. 

Cadouri dedicate celor mici între 1 și 3 ani

Pentru dezvoltarea principalelor zone ale intelectului, copiii au nevoie de stimuli diferiți, în funcție de grupa de vârstă. Alegerea cadoului potrivit poate părea o misiune dificilă. Prin urmare, unele sfaturi pot fi importante, mai ales dacă ești în pană de idei. Jucăriile au un rol important, în progresul capacității cognitive a copilului. În jurul vârstei de 1 an, jucăriile plutitoare sau jucăriile de construit, de diferite forme și culori, pot deveni preferatele copiilor. Ridicarea și montarea pieselor ușoare ajută la dezvoltarea raționamentului logic, permițând copiilor să-și antreneze abilitățile motorii.

Idei cadouri copii 2 ani

Spre vârsta de 2 ani, micuții încep să imite acțiunile adulților. Sunt deja capabili să arunce diferite obiecte pentru a le urmări cum cad, reușesc să țină culorile și să mâzgâlească. Destul de vorbăreți, cei mici adoră jucăriile cu mai multe funcții, precum păpușile care vorbesc, plâng, râd sau diferite animale care spun poezii, povești. Dacă ai nevoie de idei cadouri copii 2 ani, jucăriile de tras, creioanele cerate, plastilina, instrumentele muzicale, jocurile de tip Lego, cuburile sunt potrivite pentru orice tip de ocazie. Aceste idei de cadouri sunt apreciate atât de fetițe, cât și de băieți.

Idei de cadouri pentru copii de 3 ani

Ajunși la vârsta de 3 ani, copiii descoperă lumea prin reproducerea universului adulților. Dacă vrei să cumperi un cadou pentru un copil care împlinește 3 ani, alege un kit sau o jucarie educationala care să dezvolte abilitățile intelectuale și motorii specifice acestei perioade. Blocurile de construcție din lemn, cărțile de activități cu autocolante sau cărțile cu sunete care reproduc numerele și alfabetul contribuie la dezvoltarea gândirii logice și la coordonarea motorie. Pe lângă faptul că le permit copiilor să descopere lucruri noi, aceste idei de cadouri antrenează curiozitatea și îmbunătățesc capacitățile creative și nivelul de dezvoltare al fiecărui copil. 


Cele mai bune cadouri și activități 3-6 ani

Copiii de 3 ani deja merg, aleargă și pun o mulțime de întrebări. Este important să ții cont de această curiozitate imensă și să le dăruiești jucării educative care pot reprezenta pentru ei mici provocări. Jucăriile de călărie, leagănele, bicicletele, jucăriile cu sunete, plastilina, nisipul kinetic, cărțile de colorat sunt câteva dintre ideile de cadouri pentru copii de la 3 la 6 ani. O altă idee pot fi activități care să le stimuleze curiozitatea și să le permită să exploreze cât mai multe domenii.

Idei cadouri copii 4 ani

În jurul vârstei de 4 ani, copiii au în vocabular în jur de 2000 de cuvinte. Începând cu această vârstă ei își dezvoltă verbalizarea și socializarea din ce în ce mai mult, însă este și etapa în care își folosesc imaginația tot mai mult și apar temerile. Pentru a scăpa de teama monștrilor și a fricii de întuneric o idee grozavă de cadou poate fi un joc de societate care implică întreaga familie sau taberele pentru copii și părinți, adevărate aventuri fascinante cu dinozauri. Casele de marcat, puzzle-urile 3D, Lego, cărțile personalizate, kiturile de asamblat sunt, de asemenea, idei grozave care dezvoltă creativitatea și curiozitatea copiilor. STEAM kits sunt kituri pentru copii isteți de 4-7 ani, cu 4 pachete de activități și jucării educaționale de asamblat care vin însoțite de tutoriale video. Fiecare kit are o tematică din aria STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică) sau din zona creativității.

Jucării și idei cadouri copii 5 ani

La vârsta de 5 ani, o idee de cadou poate fi un rucsac pentru a merge la grădiniță sau la plimbare. Există modele cu imprimeuri drăguțe pentru fetițe care au o cutie de prânz cu două compartimente sau alte accesorii precum un breloc cu personajul preferat, însă există și opțiuni pentru băieți. Printre cele mai apreciate idei cadouri copii 5 ani sunt puzzle-urile și jocurile educative de asociere a sunetelor cu literele. Aceste tipuri de cadouri pentru copii sunt grozave pentru a stimula gândirea logică a copiilor de 5 ani.


Jocuri, activități educative și cadouri copii 7-12 ani

La această vârstă, cadourile pot să fie mai elaborate și pot implica și diferite activități educative în aer liber precum taberele de aventură sau construire. Atelierele în care copiii pot explora istoria omenirii, marile invenții ale oamenilor de știință, sunt câteva dintre ideile de cadouri pentru copii de 7 ani. Aceste activități educative îi vor ajuta pe cei mici să descopere magia jocului, dar și să-și însușească noi abilități practice pe care să le aplice în rutina zilnică. eematico STEAM kits este un program educațional grozav destinat mai multor categorii de vârste. Este livrat lunar sub forma unor kituri cu tematici interactive și activități practice concepute pentru categorii de vârstă 4-7 ani și 8-12 ani. Pentru categoria 8-12 ani, kitul conține informații și elemente cu o complexitate mai mare.

Idei cadouri destinate copiilor 12-14 ani

Dacă vrei să distragi atenția copilului de la ecrane, cele mai potrivite idei de cadouri în această etapă sunt jocurile și activitățile practice. Cele mai multe pachete cu activități educaționale îmbină noțiuni de știință, tehnologie, inginerie, arte sau matematică. Alte idei de cadouri pentru copii de peste 10 ani pot fi cărțile cu povești mai complexe, jocurile de masă, patinele cu role sau puzzle-urile cu mai multe piese.  Taberele sunt și ele o opțiune mai ales când prezintă tematici mai complexe precum Arhitectura.

Cursuri, activități, evenimente destinate copiilor și adulțilorCursurile de stiinta oferă numeroase avantaje atât copiilor, cât și adulților. Astfel, copiii pot învăța prin activități practice diferite noțiuni și concepte despre inginerie, chimie, mecanică. Concepute pentru a dezvolta abilități precum comunicarea, socializarea, planificarea și rezolvarea diverselor probleme, evenimentele destinate copiilor îi învață să aibă încredere în forțele proprii și să-și poată evalua singuri acțiunile și deciziile.   

Stimulează dezvoltarea copilului și contribuie la deprinderea noilor abilități

Orice părinte dorește să-și pregătească copilul pentru a face față tuturor provocărilor zilnice. Cel mai util și important lucru pe care îl putem face este să-l ajutăm să descopere cum să învețe. Principiile gândirii științifice și analitice ale designului integrat, ale construitului și fabricatului sunt principii legate de toate activitățile oamenilor. Participarea la diferite cursuri și evenimente destinate deopotrivă copiilor și adulților vă vor ajuta să descoperiți împreună răspunsuri la cele mai importante întrebări. Pe lângă faptul că veți acumula noțiuni și experiențe noi, veți descoperi împreună domenii variate în cel mai educativ și distractiv mod.  

Fie că alegi cursuri de știință, activități inovative sau tabere de vară pentru copii, aceste experiențe sunt menite să îmbunătățească dezvoltarea cognitivă, fizică și socio-emoțională. Învățarea experiențială, bazată pe joacă, este fundamentală pentru pregătirea unui copil isteț și puternic.  


Sursa foto: Shutterstock și eematico
Posted in: Parenting și educație