Idei și soluții de activități pentru copii de peste 3 ani



Descriind tot universul copilăriei în câteva cuvinte, poetul Lucian Blaga spunea: „Înţelepciunea şi iubirea mea e jocul”. Chintesență a copilăriei, a primilor ani de viață, jocul este sursă de învățare (înțelepciune) și motiv continuu de bucurie (iubire). Prin joc, copilul descoperă, experimentează și învață. Mai mult decât atât, jocul este calea prin care se descoperă pe sine și pe cei din jur și care îl ajută să-și definească elementele principale ale personalității: motivația, voința, resemnarea, satisfacția bucuriei și înțelegerea eșecului.  


Un copil stimulat prin jocuri și activități adecvate vârstei și nivelului său de înțelegere se va dezvolta armonios din punct de vedere cognitiv, își va spori capacitatea de concentrare, va fi curios și imaginativ, va învăța mai ușor, se va dovedi mai adaptabil și va lega mai ușor relații, fiind mai sociabil și tolerant. 


Pentru că joaca înseamnă înțelepciune și iubire, părinților și educatorilor le este recomandat să ofere copilului jocurile potrivite fiecărei etape, urmărind, în egală măsură, satisfacția și stimularea copilului, dar și perfecționarea abilităților necesare fiecărei etape de dezvoltare.  

  • Lucru manual și jocuri pentru copii de 2 ani

  • Activități și exerciții pentru copii de 2-3 ani acasă

  • Activități și jocuri pentru copii de 3 ani, la grădiniță

  • Jocuri și activități pentru copii de 3-4 ani

  • Activități pentru copii de 4 ani

Lucru manual și jocuri pentru copii de 2 ani

Copilul în vârstă de 2 ani se află în perioada în care își formează bazele comunicării. Vocabularul lui se dezvoltă zilnic, este curios și are nevoie de experiențe noi. Perioadă specială a copilăriei, la această vârstă sunt puse și bazele interacțiuni sociale. A alege pentru el jocuri și activități adecvate este o metodă cu ajutorul căreia cel mic poate fi pregătit pentru etapa preșcolară și școlară. Jocurile reprezintă instrumentul ideal care îi va dezvolta potențialul cognitiv și, totodată, primele experiențe și lecții de viață. 


Educația timpurie poate începe prin joc, acesta fiind o cale prin care copilul poate fi introdus în colectivitate, realizând o adaptare ușoară a acestuia, oferindu-i un start bun în viață și crescând  șansele la performanță. Responsabilitatea de a oferi copiilor aceste oportunități revine, în principal, părinților, care pot avea un suport adecvat în demersul lor, utilizând jucării educaționale și activități potrivite copiilor aflați în acest segment de vârstă.  




Pentru a găsi cele mai potrivite jocuri și activități, este util a pleca mereu de la ceea ce-l motivează, îi stârnește interesul și-l ține concentrat pe copil. Iată câteva idei de activități, jocuri și jocuri interactive, dar și jocuri de tip „lucru manual”, care vor alimenta pofta de joacă a celor mici:


  1. Creioane colorate. Ideale sunt pastelurile realizate din pigmenți non-toxici, cu mină moale și vârf bont. Alege hârtie cu textură groasă și imagini conturate. Probabil că nu va putea să coloreze, dar mobilizarea mâinii și a degetelor și efortul instinctiv de a „desena frumos” dezvoltă motricitatea fină și întăresc coordonarea mână-ochi. 

  2. Puzzle din piese mari. Acesta intră în categoria jocurilor interactive și intuitive la care pot participa și părinții, stimulând logica și strategia. Poți participa alături de el, pentru a-i stimula efortul, dar lasă-l să descopere singur combinațiile, pentru că reușita îl va învăța să descopere perseverența în finalizarea unei acțiuni și bucuria succesului. 

  3. Cuburile și sisteme de tip carusel. Distractive și mereu o alternativă plăcută copilului, acestea dezvoltă logica dintre cauză și efect. Acesta este unul dintre principiile elementare pe care fiecare dintre noi le-am descoperit prin joc. Cuburile cad sau stau unul peste altul, dacă sunt așezate corect. Piesele caruselului se mișcă sau pot fi mutate, în funcție de forma și poziția lor. 

  4. Decupaje. Nu vor fi niciodată perfecte, pentru că un copil de 2 ani nu poate, dar va exersa musculatura mâinii, ceea ce va ajuta la formarea reprezentării corticale a gesturilor fine.

  5. Jocuri cu plastilină sau nisip kinetic sunt printre cele mai utile și mai amuzante, pentru această categorie de vârstă. În plus, au beneficiul de a stimula motricitatea fină a mâinii și degetelor. 

  6. Sortarea și clasificarea obiectelor mici. Pentru un copil de 2 ani, obiectele mici reprezintă o atracție irezistibilă. Acesta este și unul dintre motivele principale pentru care piesele mici ale jucăriilor pot reprezenta un pericol. Dar, atunci când au dimensiuni potrivite pentru a fi dincolo de zona periculoasă, figurinele și obiectele mici sunt preferatele copiilor, pentru că aceștia le pot manevra ușor, se potrivesc în mâinile lor și le oferă confort, stând la baza unor jocuri educative ad-hoc. 


Toate activitățile care generează mișcările fine ale mâinii au impact pozitiv în dezvoltarea limbajului. Efectul este real și fiziologic. Zona corticală a mișcărilor voluntare ale mâinii se suprapune parțial și stimulează zona care coordonează mișcările limbii. Oferind copilului jocuri care intră în categoria „lucru manual”, se va contribui la stimularea vorbirii. 


Activități și exerciții pentru copii de 2-3 ani acasă

Activitățile și exercițiile plăcute și utile copilului de 2-3 ani acasă sunt, în primul rând, cele care-i sunt familiare, cu cerințe ce corespund nivelului de înțelegere și care se bazează pe acumulările anterioare. Respectarea acestei condiții îl va face să participe interesat și să fie încântat de ceea ce face. Un alt aspect foarte important este că, la această vârstă, copilul nu face diferența dintre „joc” și „muncă”, astfel că, indiferent de ceea ce face, pentru el, va fi doar joc. 


Cele mai plăcute activități sunt cele care îl implică în treburile cotidiene. Va fi fericit să întindă rufe, să pună vasele în ordine, să așeze lucruri în dulap sau să facă ordine în colțul jucăriilor. La fel de fericit va fi să dea o mână de ajutor în bucătărie (evident, fără să fie expus niciunui pericol) sau la orice altă activitate domestică. Și va face toate acestea cu aceeași bucurie, indiferent dacă este fată sau băiat ori dacă este alături de oricare dintre părinți sau de ambii.  


Copilul nu va face diferența dintre activitățile unde copiază sau experimentează ceea ce a descoperit și înțeles și exerciții. Acestea din urmă pot fi jocuri care să aibă ca scop identificarea, de exemplu, a literelor, cifrelor sau semnelor de circulație. Secretul care menține interesul și curiozitatea și care permite acumularea de cunoștințe constă în alternanța acestor exerciții, în solicitarea atenției copilului pentru cel mult 10-15 minute și în oferirea, din partea adulților - parteneri de joacă, activități și exerciții - a întregului suport necondiționat. 


Sunt oportune jocurile de construcție, pentru că dezvoltă mișcările fine ale mâinii, dar și răbdarea, perseverența și logica, fiind surse de satisfacție. Orice kit de construcție ce are ca scop realizarea unui ansamblu și a cărui realizare este finalizată este perceput de copil ca fiind o victorie. Astfel de jocuri sunt excelente exerciții de abilitate, răbdare și bună înțelegere, atunci când copilul participă la realizarea obiectului final, alături de un frate. 


Indiferent de tipul activităților în care copilul este implicat, este bine să nu uităm că, în această etapă de dezvoltare, la vârste mici, copilul învață mai ales prin experiențele active, practice și directe, în care procesul cognitiv se derulează prin joc. La fel de important este partenerul de joacă sau părintele, care îl înțelege, îl acceptă, nu-l inhibă și susține o relație dinamică și continuă, care se adaptează la nevoile celui mic. Una dintre necesitățile principale care fac activitățile mai plăcute este ca materialele pe care le are la dispoziție să permită explorarea practică, fără riscuri. 


Ia în calcul jocurile și activitățile pe care le propune sau inventează copilul. Din punctul lui de vedere - care merită a fi ascultat - acestea sunt cele mai interesante. Poți ajusta regulile, provoca sau determina unele modificări ale jocului, dar lasă-i mereu impresia că are ultimul cuvânt. 


Exploreaza lista de kituri de bricolaj, construire si experiment, pentru copiii mai mari de 3 ani


Activități și jocuri pentru copii de 3 ani, la grădiniță

Dacă acasă, în familie, alături de părinți și frați, activitățile pot avea o oarecare repetitivitate, uneori dorită și căutată de copil, atunci când este vorba despre participarea la activități și exerciții în colectivitate, diversitatea și noutatea sunt criterii care-l vor atrage și antrena. 


La grădiniță, responsabilitatea de a propune și coordona activitățile și jocurile revine profesorilor și pedagogilor. Performanțele acestora din urmă se vor reflecta în interesul și dorința de participare a copiilor. Condiția esențială este capacitatea profesorilor de a înțelege că, deși sunt un grup, copiii sunt diferiți, au nivele variate de dezvoltare, ritm diferit de integrare și adaptare, astfel că fiecare în parte va avea nevoie și de o atenție punctuală, pe lângă cea generală, acordată jocului sau activității derulate.  


Grupele cu un număr mic de copii sunt mai inspirate și mai atractive. Cel mult 4-6 copii însoțiți, îndemnați și coordonați de un adult reprezintă varianta ideală, dat fiind faptul că permite fiecărui copil să primească atenția necesară, fără ca activitatea în comun să fie afectată. 


Ideile de jocuri sunt nenumărate, de la simple explorări într-un parc până la jocuri cu scop de învățare a numerelor și literelor. Ideale sunt activitățile și jocurile care oferă experiențe de învățare și care iau în considerare, sprijină și se bazează pe ceea ce deja știu, le place sau își doresc. Scopul oricăror activități este acela de a stimula încrederea în sine a copiilor, de a le dezvolta capacitatea de comunicare, toleranța față de reguli și acceptarea necesităților celorlalți, fără a omite stimularea autonomiei și a independenței și valorizarea celor din grupul de joacă.   


 Vezi solutiile disponibile pentru diversificarea activitatilor si jocurilor din gradinite


Jocuri și activități pentru copii de 3-4 ani

Acest interval de vârstă este unul care se remarcă prin creșterea nevoii de autonomie a copilului, iar jocurile și activitățile pot urmări îmbunătățirea acestei etape firești din procesul complex de creștere și dezvoltare. 


Familiarizat cu activitățile colective din grădiniță, copilul este apt pentru a participa la cercuri și ateliere tematice, dar și la tabere educaționale, însoțit de părinți. Acestea din urmă sunt utile și cresc atât independența copilului, cât și legătura dintre părinte și copil, pentru că induc cadrul necesar care stimulează, încurajează și întreține comunicarea. 


Activitățile de grup sunt completate de cele individuale: explorarea mediului (esențială și plină de beneficii, la această vârstă) se combină cu momente de muzică, dans, desen sau scurte jocuri. Cele mai apreciate sunt cele cu profesii. Copiii devin medici, veterinari, ingineri, pompieri, polițiști, actori, cântăreți, vedete de cinema sau profesori și așa mai departe. Fiecare domeniu poate fi o sursă de stimulare a abilităților și un prilej de a oferi copilului informații. Acesta va afla amănunte despre părțile corpului, animale, mediu, agricultură și viața sănătoasă, regulile de siguranță sau modul de utilizare a unor instrumente și unelte. 


Jocurile interactive și activitățile care au o componentă creativă permit copiilor să înțeleagă lumea din care fac parte, prin reproducerea universului adulților la o scară potrivită pentru ei, le oferă posibilitatea să înțeleagă, să descopere și să-și manifeste curiozitatea, alimentându-le imaginația. 


Totodată, facilitează dezvoltarea comunicării și antrenează colaborarea și capacitatea de rezistență, îmbunătățesc creativitatea și oferă un antrenament pentru soluționarea problemelor. 


 Taberele tematice, oportunitati de dezvoltare cognitiva si emotionala pentru copii


Activități pentru copii de 4 ani

De departe, pentru această grupă de vârstă sunt preferate activitățile interactive. Copiii de 4 ani sunt deja (foarte) bine familiarizați cu tehnologia, au abilități excepționale de relaționare cu dispozitivele electronice, reușesc să înțeleagă logica interacțiunii cu acestea și legătura dintre mână și ochi, atunci când le utilizează. În consecință, utilizarea calculatorului sau a altor dispozitive, pentru unele activități interactive, îi ajută pe cei mici să aprofundeze subiectele descoperite și să împletească activitățile manuale cu cele digitale. 

O abordare utilă și eficientă, care aduce rezultate bune și foarte bune în timp, este acordarea unei atenții sporite programelor de învățare care implică, în principal, activități practice de bricolaj, în defavoarea celor virtuale. Orice activitate practică, indiferent cât este de simplă sau de elaborată, reprezintă o experiență valoroasă pentru copil, fiind extrem de importantă pentru evoluția cognitivă a acestuia. Diversitatea experiențelor oferă copilului o dezvoltare multilaterală, infinit mai importantă decât perfecționarea lui într-un singur domeniu.

La 4 ani, cele mai multe dintre cunoștințele acumulate de copil provin din jocuri, iar educația de tip STEAM oferă cele mai bogate și variate informații. 

Tot la această vârstă, jocurile și activitățile copiilor, indiferent că sunt solitare, în compania părinților sau în grupul de copii de aceeași vârstă, este bine a fi orientate către valorizarea propriei persoane, către toleranță față de cei din jur și către comunicare deschisă, ca metode ce duc la dezvoltarea încrederii în sine a copilului.

 Ateliere tematice pentru copii si parinti

Ce este educația de tip STEAM 

Conceptul de educatie STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) îmbină noțiuni din știință, tehnologie, inginerie, matematică și arte, cu ajutorul bricolajului și al jocului, și are rolul de a stimula dezvoltarea gândirii critice, a logicii, a abilităților analitice, stimulând curiozitatea față de lumea înconjurătoare. În plus, educația STEAM la vârste mici se poate translata foarte ușor în jocuri și activități interactive. 


Alte avantaje și beneficii pe termen lung ale conceptului STEAM, cu impact pozitiv asupra performanțelor școlare, sunt reprezentate de asimilarea ușoară a informațiilor, dezvoltarea atenției la detalii și a motricității. Copiii care folosesc jocuri și activități STEAM acceptă ușor erorile, înțeleg rostul perseverenței și dovedesc un nivel mai ridicat al capacității de a învăța lucruri noi. STEAM are potențialul de a facilita obținerea de rezultate în plan cognitiv și stimulează creativitatea, putând fi implementată de la vârste foarte fragede. 


Ideale sunt activitățile și jocurile pentru copii de 2-4 ani care încurajează explorarea universului ocupațional al părinților, dar și contextul ludic, care să le ofere perspective cu privire la lume și viață, astfel încât copiii să aibă bagajul minimal de informații pentru a putea genera întrebări și a dezvolta propriile idei, pentru a-și putea manifesta interesele și direcțiile de dezvoltare.


Surse foto: eematico.org


Posted in: eematico