Cum încurajăm autonomia copiilor funcție de vârstă

Cum încurajăm autonomia copiilor în funcție de vârstă


Dezvoltarea unui copil începe încă din prima lună de viață, în care, chiar dacă nou-născutul are o gamă limitată de mișcări, acesta învață să dezvolte răspunsuri la orice stimuli externi. Ulterior, pe măsură ce copilul crește și se dezvoltă, începe să experimenteze modul în care acțiunile sale au influență asupra sa și a mediului înconjurător. În tot acest timp, copilul își testează abilitățile cognitive și dezvoltarea motorie, motiv pentru care susținerea din partea părinților este crucială pentru ca dezvoltarea copilului să fie una sănătoasă și autonomă.


Autonomia copilului. Ce este, de ce este necesară și când are loc?




Există 3 nevoi psihologice de bază pe care le au atât adulții, cât și copiii. Cât timp în primii ani de viață acestea se consolidează într-un mod sănătos, copilul de azi va ajunge adultul responsabil de mâine. Aceste nevoi psihologice sunt sunt:

autonomia care are o mare legătură cu abilitatea copilului de a fi independent;

conectarea care este satisfăcută atunci când individul iubește și este iubit necondiționat, se simte valoros și contează pentru persoanele din jur;

competența care este satisfăcută atunci când copilul este capabil să învețe lucruri noi și să se simtă sigur pe ceea ce face.

În timp ce nevoia de conectare și competența au definiții clare, de cele mai multe ori, autonomia tinde să fie confundată cu abilitatea copilului de a fi independent. Însă, această nevoie este mai mult decât atât, independența fiind doar un criteriu care alcătuiește autonomia. 

Pe scurt, autonomia reprezintă capacitatea copilului de:

a fi independent;

a avea propriile emoții fără să se simtă constrâns de anumite persoane sau situații;

de a avea propriile păreri;

de a fi responsabil de acțiunile lui;

a fi el însuși, fără să îi fie frică de exprimarea liberă.

Autonomia începe să se consolideze în perioada în care copilul are 2-5 ani. Acesta este momentul în care părinții trebuie să își arate sprijinul față de copil pentru a-l ajuta să se dezvolte într-un mod autonom. O autonomie sănătoasă reprezintă un echilibru în încurajarea independenței și respectarea regulilor de siguranță.

În momentul în care toate cele 3 nevoi psihologice de bază sunt satisfăcute încă de la vârste fragede ale copilului tău, ele duc în primă fază la creșterea stimei de sine a copilului, iar mai apoi la crearea unui adult puternic și sigur pe el.


Cum îți poți ajuta copilul să devină autonom?




Autonomia unui copil se poate dezvolta de la vârste fragede atunci când acesta are parte de sprijinul părinților care îl îndeamnă la activități educaționale specifice vârstei. Iată cum poți încuraja autonomia copilului tău, în funcție de vârsta pe care o are.

Autonomia copilului între 2-3 ani

În această perioadă, copiii progresează foarte mult din toate punctele de vedere: capacitate mentală, abilități sociale, dar și dezvoltare emoțională. Iată cum poți contribui la creșterea autonomiei copilului tău la această vârstă:

îndeamnă-l să bea singur apă folosind un pai;

oferă-i suport în primii pași de a se hrăni singur cu lingura;

îndeamnă-l să pună hainele murdare în coșul cu rufe;

oferă-i sprijin în procesul de a se încalță singur;

oferă-i ajutor parțial atunci când se spală pe dinți;

încurajează-l să se spele singur pe mâini și să se șteargă cu un prosop;

oferă-i jucării educaționale care îi dau posibilitatea copilului să exploreze și să descopere lumea prin joacă.

Autonomia copilului 4-5 ani


Deja de la vârsta de 4-5 ani, are loc o dezvoltare tot mai rapidă a diferitelor procese mentale, precum: memoria, atenția sau percepția. Iată câteva metode eficiente prin care poți să consolidezi autonomia copilului tău la această vârstă:

încurajează-l să folosească singur lingura, furculița și cuțitul;

oferă-i posibilitatea de a se spăla singur în cadă, supravegheat;

permite-i să se spele singur pe dinți;

oferă-i posibilitatea de a alege obiectele vestimentare cu care se îmbracă în funcție de opțiunile disponibile;

dă-i posibilitatea de a participa la prepararea mâncării;

participați împreună la tabere pentru părinți si copii;

Autonomia copilului după vârsta de 6 ani?

De la aproximativ 6 ani, copilul începe să își dezvolte propria personalitate și să aibă o imaginație mai amplă și mai divers exprimată. Iată cum poți să încurajezi autonomia copilului tău în această perioadă:

îndeamnă-l să își facă singur curat în cameră;

încurajează-l să lucreze singur într-un caiet special pentru școală;

oferă-i tot mai multe oportunități de a lua decizii și de a-și exprima opiniile;

când întâmpină o problemă, oferă-i sprijin pentru identificarea soluției. Nu îi oferi o soluție pe loc.

încurajează-l să participe la ateliere educaționale;

încurajează-l: dacă un copil este hotărât să încerce ceva de care tu nu ești convins că o să reușească, oferă-i ocazia de a trece prin acest proces și încurajează-l atâta vreme cât procesul este unul sigur, care nu îi pune siguranța în pericol;

permite-i să vorbească pentru el însuși: atunci când o persoană îi adresează copilului tău o întrebare, nu te grăbi să intervii, chiar dacă poate copilul își găsește mai greu cuvintele. 

oferă-i ocazia de a participa singur la tabere care contribuie la dezvoltarea lui.


Descoperă taberele de construire pentru copii în care vom explora lumim diverse și fascinante, vom construi orașe și vom ridica clădiri eextraordinare!


Ce este eematico și cum te poate ajuta în susținerea autonomiei copilului tău?


eematico ajută la dezvoltarea autonomiei copiilor cu ajutorul unor programe educaționale moderne, inovative, care includ o învățare experiențială bazată pe joacă, proces fundamental de învățare, dar și prin construire, proces care are loc cu ajutorul materialelor didactice.

Activitățile desfășurate în taberele eematico se concentrează asupra transmiterii informațiilor către copii pe o cale potrivită în care li se oferă un context bine definit. De exemplu, în taberele de construcții copiii sunt lăsați să folosească scule, unelte și materiale pentru a dobândi abilități de viață într-un context distractiv, supravegheat de traineri.

Pe lângă taberele educaționale și distractive, eematico organizează și ateliere care abordează diverse arii de interes pentru copii, precum: arheologia, culturile lumii, mari invenții sau impactul tehnologiei asupra vieții cotidiene.

Toate aceste activități în care copiii planifică, construiesc și se distrează îi învață să fie responsabili, să aibă încredere în forțele proprii și să își evalueze singuri acțiunile și deciziile. Mai mult decât atât, copiii învață să comunice și să colaboreze, să fie competitivi într-un mod sănătos, atunci când este cazul, dar și să fie creativi.


Descoperă cursurile si activitatile eematico special concepute pentru copii veseli și autonomi!


Cu cât un copil este mai autonom, cu atât el va avea curajul de a explora lumea înconjurătoare și de a încerca lucruri noi, confruntându-se astfel cu diverse probleme pe care va trebui să le depășească singur prin identificarea de soluții potrivite. Cu cât părinții sprijină mai mult copilul în dezvoltarea autonomiei, cu atât mai mult copilul va căpăta încredere în el și va deveni un adult responsabil, cu încredere sporită în forțele proprii.



Posted in: eematico