Educația timpurie este importantă pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, permițându-le să-și atingă potențialul maxim și să devină membri activi ai societății.
În perioada 2021-2023, am beneficiat de finanțări din partea Ordinului Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură. Cu acest sprijin, am implementat proiectul Kitul de Arhitectură pentru copiii din ciclul primar și gimnazial și proiectul Cutia cu Arhitectură pentru preșcolari, în diferite școli din comunitățile din țară și din București.
În 2022 am început pregătirile pentru proiectul Cutia cu Arhitectură - Kitul de Arhitectură pentru Preșcolari, iar în 2023 am primit finanțarea și am dezvoltat cu succes un curs cu totul nou pentru preșcolari, pe care l-am pilotat în 5 grădinițe, majoritatea în comunități defavorizate. Astfel, 202 de copii au beneficiat de activități, depășind așteptările noastre inițiale. Proiectul a fost implementat în:
- Școala Gimnazială Hodac - Grădinița cu Program Normal Hodac, din județul Mureș
- Grădinița cu program normal Boțârlau, din județul Vrancea
- Grădinița cu program prelungit “Codruța” Galați, din județul Galați
- Școala Gimnazială „Ioanid Romanescu” Românești, din județul Iași
- Grădinița cu Program Normal Porumbacu de Jos, din județul Sibiu
Care este contextul proiectului?
Încă de la început, am fost motivați să dezvoltăm și să implementăm cursuri STEAM pentru copiii din grădinițe. Ne-am dorit să îi ajutăm să exploreze universul meseriilor și să se bucure de experiențe de învățare variate și captivante.
Inspirați de impactul pozitiv al Kitului de Arhitectură asupra elevilor, ne-am propus să adaptăm informațiile și materialele pentru preșcolari. După ce am ajustat cu grijă fiecare lecție, am lansat proiectul Cutia cu Arhitectură, dedicat copiilor cu vârste între 3 și 6 ani din grădinițele de stat, în special celor aflate în medii defavorizate. Acest proiect este format din 12 lecții interactive și își propune să îi ajute pe cei mici să descopere minunata lume a arhitecturii prin intermediul jocului.
Prin intermediul jocului și al activităților practice, copiii explorează spațiul construit și descoperă meseria de arhitect, pornind de la nevoile lor personale și ajungând să înțeleagă nevoile comunității. Cutia cu Arhitectură le oferă micilor arhitecți, o perspectivă asupra spațiului construit, începând de la nivelul microcosmosului, camera de locuit sau sala de clasă, la nivelul macrocosmosului, orașul. Pe lângă informațiile dobândite, copiii au posibilitatea de a își dezvolta abilități esențiale precum: gândire divergentă, planificare, coordonare, muncă în echipă, gândire analitică, percepție spațială, gestionarea resurselor și comunicare.
Pachetul educațional conține:
72 de pachete cu seturi de materiale de construit și explorat fiecare tematică;12 filmulețe educative;fișe grafice pentru a aprofunda noțiunile descoperite;5 pachete de îndrumare pentru profesori;Reutilizare de cel puțin 3 ori ale materialelor.
Cursul este compus din 12 lecții, cu activități de aproximativ 30 de minute și care încurajează lucrul în echipă. Alături de aceste seturi pentru copii, lecțiile sunt însoțite de materiale didactice special create pentru acest curs, ceea ce le permite educatorilor să le explice, într-un mod distractiv și ludic, copiilor noțiuni noi.
Tematicile celor 12 lecții din curs acoperă o varietate de subiecte legate de spațiul în care trăim, de la familiarul Camera mea și Locuința mea, la aspecte tehnice precum De ce stă în picioare casa, pașii pe care îi face un arhitect pentru realizarea unui proiect în lecțiile Îmi clădesc casa, funcționalitatea din Ce mănâncă și ce bea casa mea și Cum se luminează și se încălzește casa mea, la rolul de designer din lecția Îmi decorez casa/Ținuta preferată a casei mele, la spațiile exterioare din Casa mea are grădină/Unde se relaxează casa mea, până la extinderea către comunitate prin Strada mea și Orașul meu.
Kiturile de jucării modulare sunt refolosibile, acest lucru permițând mai multor copii să le utilizeze și să se joace de-a arhitectul, descoperind secretele mediului construit.
Cine este implicat în proiect?
Beneficiarii direcți sunt copiii de 3-6 ani, preșcolarii din grădinițele de stat, în special cele din medii defavorizate. Copiii sunt încurajați să desfășoare proiectele în grup deoarece, din experiența noastră, sunt mai potrivite pentru preșcolari, oferindu-le contextul în care să-și dezvolte abilități de viață precum comunicarea și colaborarea. Proiectul poate contribui și la creșterea nivelului de pregătire a copiilor pentru școală și să le ofere o bază solidă pentru dezvoltarea lor ulterioară.
Cursul este implementat de educatorii locali. Drept urmare proiectul nostru a implicat realizarea unor instrumente de dezvoltare pentru aceștia și implementarea unui program de formare. În acest mod nu doar copiii ci și educatorii au posibilitatea de a își spori competențele și lărgi oferta educațională. Ei au, de asemenea, libertatea de a reutiliza și explora folosirea materialelor și în alte contexte relevante pentru activitățile pe care le desfășoară zilnic cu copiii.
Din acest proiect s-a născut o carte ilustrată
Un element inovativ pe care l-am adus proiectului Cutia cu Arhitectură - Kitul de Arhitectură pentru Preșcolari, a fost realizarea unei cărți pentru copii. Cartea ilustrată a fost gândită pentru a spori valoarea educațională a cursului și pentru a le oferi celor mici contextul narativ care să îi angajeze mai bine în demersul cursului.
Poți parcurge gratuit cartea aici.
Citește articolul de pe blog despre Cutia cu arhitectură aici.
Poți descărca prezentarea proiectului de aici.
Proiect finanțat de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură