Un proiect nou pentru grădinițele din medii defavorizate

    La începutul acestui an am fost selecționați de către Ordinul Arhitecților din România pentru a primi o nouă finanțăre din Timbrul de Arhitectură. 

    De data aceasta însă avem un obiectiv cu totul nou. Arhitectură pentru copiii preșcolari. 

    Pregătirile noului curs sunt în toi. Avem un concept cu totul nou, pregătim planuri de lecție și materiale cu totul noi iar în septembrie urmează să începem implementarea acestui nou proiect social al asociației noastre.    Proiectul va fi implementat în 5 grădinițe din țară și București.

   


DACĂ DORIȚI SĂ ÎNSCRIEȚI GRUPA SAU INSTITUȚIA DVS., GĂSIȚI LA FINALUL POSTĂRII UN LINK CĂTRE FORMULAR


CURS PRACTIC DE ARHITECTURĂ PENTRU PREȘCOLARI 

BAZAT PE KITURI DE CONSTRUIRE 


Întâi un scurt rezumat al livrabilelor și obiectivelor cursului:


  • Implementarea în 5 grădinițe publice din România, cu precădere în zone defavorizate
  • Minim 120 de copii preșcolari implicați în proiect; Potențial de a se atinge 180 și chiar peste prin refolosirea kiturilor și obținerea de sprijin adițional;
  • Minim 6 educatori de grădiniță formați să susțină cursurile; Potențial de a se crește acest număr prin partajarea de cunoștințe;
  • 72 de pachete cu seturi de materiale de construit și explorat pentru în microgrup de 5-6 copii;
  • 12 filmulețe educative noi;
  • 5 pachete de îndrumare pentru profesori;
  • Reutilizare de cel puțin 3 ori ale materialelor
  • Cel puțin 100 copii preșcolari mai deștepți și mai pregătiți pentru școală și viața reală.

    Dorim să realizăm și să implementăm un curs de explorare și descoperire a spațiului construit pentru copiii din învățământul preșcolar. Prin acest proiect dorim să realizăm o extindere a proiectului Kitul de Arhitectură, proiect început în anul 2021 cu sprijinul finanțării OAR din Timbrul de Arhitectură și continuat în anul 2022 printr-o nouă rundă de finanțare din partea OAR. Dorim să le oferim și copiilor cu vârste între 3-6 ani noi posibilități de cunoaștere. Mai multe detalii despre Kitul de Arhitectură aici


    Propunem acest proiect pentru că în urma lansării apelului nostru către profesori din comunități pentru runda din 2022 a Kitului de Arhitectură am primit mai multe solicitări ale reprezentanților din învățământul preșcolar de a se înscrie în proiect, ceea ce certifică nevoia unui astfel de curs pentru preșcolari. Știm din proprie experiență că cei mici sunt încântați să asambleze, să înșurubeze și să construiască, iar abordarea temelor ce țin de arhitectură pe înțelesul lor cu siguranță îi va captiva și va planta sămânța care sa le mențină vie curiozitatea pentru spațiul construit. 

    Educația timpurie stă la baza atingerii potențialului maxim al viitorului adult. Acest drept uman inalienabil este motivul pentru care UNICEF menționează educația timpurie ca element esențial în dezvoltarea copiilor.    Majoritatea specialiștilor sunt de acord că educația timpurie îi ajută pe copii să se dezvolte cognitiv, emoțional, motric și social. Oferindu-le copiilor posibilitatea de a se familiariza cu mediul construit ei au ocazia să cunoască și  să înțeleagă lumea din care fac parte, iar acest lucru le va permite în timp să nu fie doar spectatori, ca membri activi ai comunităților lor. 

    Accesul la educație timpurie este cu atât mai important în medii defavorizate unde grădinițele sunt o prioritate secundară, de multe ori inferioară școlilor, și așa vitregite. 

    Validarea cursului Kitul de Arhitectură, destinat copiilor din ciclul gimnazial, de către Ordin, copii, cadre didactice, organizații și juriul Galei Societății Civile 2022 ne îndeamnă să explorăm posibilitatea unui curs pentru copiii din grădinițe.




CE ESTE CURSUL CUTIA DE ARHITECTURĂ


    Cutia cu Arhitectură este un curs pentru copiii de 3-6 ani din grădinițele de stat, în special pentru cele din medii defavorizate. Acesta este compus din 12 lecții și este menit să îi ajute să descopere prin joacă meseria de arhitect. 

Cursul oferă o imagine a spațiului construit, de la microcosmos,  camera de locuit, la macrocosmos, orașul. Prin joacă și activități practice copiii explorează spațiului construit și descoperă meseria de arhitect  pornind de la nevoile personale ajungând la finalul cursului să se familiarizeze cu nevoile comunității. Cursul este o invitație la joc și joacă. Copiii lucrează în echipe la realizarea unei construcții la scară mare sau își aduc contribuția în echipe mai mici pentru asamblarea unor piese care în final sunt folosite pentru proiectul comun. Fiecare lecție este însoțită de seturi educaționale pentru copii, materialele necesare pentru teste sau experimente, materiale didactice cu ajutorul cărora educatorii să le explice copiilor concepte mai puțin cunoscute sau abstracte și fișe grafice pentru a aprofunda noțiunile descoperite.

Prin derularea acestui proiect dorim să le oferim copiilor posibilitatea de a antrena abilități necesare timpurilor actuale, nu doar arhitecților: gândirea divergentă, planificarea, coordonarea, lucrul în echipă, gândirea analitică, percepția spațială, gestionarea resurselor și comunicarea.


    Cursul va fi implementat de educatorii locali. Drept urmare proiectul nostru implică realizarea unor instrumente de dezvoltare pentru aceștia și implementarea unui program de formare. În acest mod nu doar copiii ci și educatorii vor avea posibilitatea de a își spori competențele și lărgi oferta educațională. Ei vor avea de asemenea libertatea de a reutiliza și explora folosirea materialelor și în alte contexte relevante fiind un factor care crește potențialul impact al proiectului.




    Cursul este compus din 12 lecții. Fiecare din ele va fi însoțită de seturi educaționale care le vor permite copiilor să lucreze în echipe și să construiască la o scara mai mare. Echipe formate din 5 copii vor colabora la construirea unui proiect. Am ales în acest caz activități de grup vs. activități individuale deoarece, din experiența noastră, sunt mai potrivite pentru preșcolari, dezvoltând abilități de viață precum comunicarea și colaborarea. Alături de aceste seturi pentru copii, lecțiile vor fi însoțite de materiale didactice special create pentru acest curs, ceea ce le va permite educatorilor să le explice, într-un mod distractiv și ludic, copiilor noțiuni  noi. 

Kiturile de jucării modulare sunt refolosibile, acest lucru permițând mai multor copii să le utilizeze în procesul de descoperire a spațiului construit sporind impactul dincolo de cei 120 de copii implicați inițial în proiect.


Tematicile celor 12 lecții din curs


1.    Camera mea

2.    Locuința mea

3.    De ce stă în picioare casa 1

4.    De ce stă în picioare casa 2

5.    Îmi clădesc casa 1

6.    Îmi clădesc casa 2

7.    Ce mănâncă și ce bea casa mea

8.    Cum se luminează și se încălzește casa mea

9.    Îmi decorez casa / Ținuta preferată a casei mele

10.    Casa mea are grădină/Unde se relaxează casa mea

11.    Strada mea

12.    Orașul meu


      Detalierea activităților se va realiza în faza de dezvoltare. În conceperea și realizarea lor ne vom baza pe curriculum și materiale dezvoltate anterior pentru cursurile noastre de grădiniță (I Can Be sau I Will Know) sau chiar din Kitul de Arhitectură pe care le vom adapta sau regândi pentru acest nou curs. Vor fi activități scurte de 30 min. (ce pot fi extinse de educatori funcție de context). Am ales să mergem pe un concept de activități mai scurte dar în număr mai mare pentru a asigura un grad de implicare maximal al copiilor preșcolari. Mai jos exemplificăm câteva din aceste activități


1. Camera mea


    Prima lecție din modului Cutia cu Arhitectură va debuta cu ceva extrem de familiar pentru fiecare dintre copii și unde își petrec o bună parte din timp, camera de acasă sau grupa de la grădiniță.

    Vom discuta despre elementele care alcătuiesc o cameră. Cu ajutorul unor materiale didactice copiii vor identifica figurile geometrice care alcătuiesc camerele noastre  și vor stabili ce figuri geometrice definesc obiectele din interiorul acestora.

    Printr-un joc vor reproduce imaginea unei camere familiare pentru ei, iar mai apoi cu ajutorul pieselor puse la dispoziție vor realiza planul acesteia.




5.-6. Îmi clădesc casa


    Aceste două lecții le oferă copiilor posibilitatea sa exploreze câțiva dintre pașii pe care îi face un arhitect pentru realizarea unui proiect: analizează contextul, testează primele idei, colaborează cu inginerii și participă la construirea casei.

    Vom începe discuția despre casele construite prin analizarea diferențelor dintre plan  și structură cu ajutorul unei machete și ale unor fișe grafice special create.

    Echipele formate vor avea posibilitatea să decidă ce structură vor să construiască, să  creeze planul viitoarei construcții și să planifice care sunt piesele necesare pentru realizarea acesteia.

Copiii  vor construi în echipă o casă din piese de lemn.




12. Orașul meu


    În ultima lecție copii vor avea posibilitatea să grupeze informațiile acumulate și să descopere comunitatea din care fac parte, indiferent că aceasta reprezintă un sătuc sau un oraș.

    Folosindu-se de o hartă imensă și având la dispoziție o mulțime de piese care reprezintă diverse construcții necesare unei comunități, copiii vor descoperi câteva reguli ale urbanismului cu ajutorul unor machete, iar mai apoi vor construi propria așezare urbană.




Puteți descărca prezentarea cursului aici.


PENTRU A ÎNSCRIE GRĂDINIȚA SAU GRUPA DVS. ACCESAȚI LINKUL DE AICI.


Posted in: ONG