De ce miroase ploaia? Producem una și aflăm | Ce ne învață materialele didactice

Una dintre principalele atracții din universul eematico sunt materialele noastre didactice. Ele își fac apariția cel mai des în cadrul programelor eematico. Din când în când, le mai invităm la târguri sau expoziții, unde până și adulții abia așteaptă să pună mâna pe ele și să le testeze. Vrem să dăm ocazia mai multor copii și adulți să le cunoască, măcar din spatele ecranului, așa că am hotărât să le facem vedete pe blog. :)


Începem cu „sistemul ploios”, prietenul inginerilor de 7-12 ani, cu ajutorul căruia cercetează şi testează proprietăţile şi stările unui personaj extrem de cunoscut și vital pentru existența noastră. Este ceva care poate îmbrăca diverse costume de supererou, care în limbaj științific se traduc în „stări”. Ai ghicit? Apa! 

Copiii simulează o ploaie torențială și îi testează superputerile. Dar ce să vezi? Cea mai wow descoperire este când inginerii noștri află că după ploaie apare un miros specific. Şi pentru că v-am făcut curioşi, vă explicăm şi de ce!

Geosminul este componenta organică răspunzătoare pentru aroma pământului. Știi atunci când uzi o plantă? Ori îți amintești de mirosul sfeclei? Responsabil de acest efect, mai este si petrichorul, parfumul de ploaie pe pământul uscat, pe care îl simți odată cu prima ploaie după o perioadă lungă de timp, în perioadele toride de vară.

Nu în ultimul rând, materialul didactic îi ajută pe copii să descopere și să înțeleagă pe viu substanțe volatile, care se evaporă foarte ușor la temperaturi normale. Ei testează „sistemul ploios”, iar pentru asta au nevoie să lucreze în echipă și să își distribuie sarcinile. Devin mai responsabili și folosesc cu grijă ustensilele speciale de laborator. În plus, își antrenează atenția, răbdarea și autcontrolul.

Materialele didactice eematico sunt ajutoarele noastre cele mai de preț în călătoria de învățare și înțelegere în mod experiențial a lumii înconjurătoare. Ele sunt concepute în atelierul nostru de la zero și ascund o mulțime de obiective educaționale. Copiii le testează cu mâinile și, în acest fel, își explorează și își dezvoltă diferite abilități. 


Posted in: Activitati