STEAM Clubs - Cluburi comunitare de învățare STEAM prin activități practice

Împreună cu Romanian-American Foundation și Fundația Bosch România, ne dorim să pregătim generațiile viitoare prin învățare STEAM integrată, bazată pe proiecte de bricolaj și construire, activități practice și experimente.

Abordarea noastră aduce o perspectivă nouă asupra dezvoltării cunoștințelor și a explorării științelor pentru copiii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, indiferent de nivelul lor de pregătire. 


În perioada următoare, vom implementa cluburile pilot alături de echipele didactice din cluburile și palatele pentru copii din România, un curs STEAM bazat pe bricolaj și activități practice distractive. Astfel vom lucra alături de acești copii pentru a-i ajuta să înțeleagă concepte precum optică, prin construirea împreună cu ei a unor dispozitive precum binoclul, microscopul sau proiectorul.


Întâi un scurt context:


România se confruntă cu un nivel alarmant de scăzut al alfabetizării științifice în UE, cu doar 2% din populație capabilă să răspundă la mai mult de 8 întrebări legate de știință, comparativ cu media europeană de 24%.


Alfabetizarea științifică, așa cum este conturată de studiul CEAE din 2016, este esențială pentru alfabetizarea funcțională. Cu toate acestea, sistemul educațional din România se luptă cu implementarea metodelor de Educație Științifică Bazată pe Investigare (IBSE).


Există un decalaj semnificativ între educația și oportunitățile extracurriculare STEAM pentru copiii din România, afectând în special familiile cu venituri scăzute și medii-spre-sărace. Pe de altă parte, există în România o rețea substanțială de cluburi și palate pentru copii care sunt trecute uneori în plan secund, în special în comunitățile mai mici sau cu venituri scăzute.


Cercetările noastre subliniază nevoia urgentă de îmbunătățire a educației STEAM pentru a aborda eficient aceste provocări. În această direcție, inițiativa noastră are un potențial transformator pentru educația STEAM a copiilor români prin revitalizarea inovativă a cluburilor și palatelor pentru copiilor.


Copii participând la atelierele STEAM Clubs Copii participând la atelierele STEAM Clubs și lucrând cu bormașina


Importanța educației STEAM pentru societate


Ne concentrăm pe această inițiativă de înființare a cluburilor STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică) în centrele comunitare pentru copii deoarece ne dorim să le oferim copiilor posibilitatea de a experimenta, de a învăța și de a se dezvolta într-un mediu care încurajează curiozitatea, creativitatea și gândirea critică.


  • Educația STEAM integrează discipline precum fizica, matematica, chimia și biologia, permițând copiilor să vadă conexiuni între diferite științe și să relateze subiectele școlare cu situații din viața reală.
  • Studiile indică faptul că expunerea timpurie la știință și subiectele STEAM, ideal între vârstele de 4 și 12 ani, este crucială pentru dezvoltarea alfabetizării științifice și a abilităților de raționament.
  • Activitățile STEAM practice și bazate pe joc sunt au un impact deosebit. Ele cultivă abilități de viață esențiale și permițând copiilor să interacționeze cu conceptele STEAM chiar și în afara sălii de clasă.


Un scurt rezumat al livrabilelor și obiectivelor proiectului:

  1. În programul pilot, ne dorim să dezvoltăm 2 prototipuri de Cluburi STEAM în colaborare cu palate sau cluburi locale pentru copii și să instruim personalul instituțiilor pentru a deveni facilitatori ai activităților STEAM propuse.
  2. Să avem cel puțin 50 de copii/club pilot care să finalizeze un curs de 32 de lecții și să dezvoltăm un model scalabil pentru cluburile STEAM care poate fi replicat apoi în întreaga țară.
  3. Vom configura spațiile fizice, pregăti personal local și furniza echipamentele și materialelor necesare pentru o bună implementare a curriculum-ului propus.


Pentru copiii de 8-12 ani, fete și băieți ne propunem să:

  • Să le creștem interesul pentru știință și dragul de învățare la școală.
  • Să îi ajutăm să înțeleagă  mai bine lumea în care trăiesc și să stăpânească uneltele și noțiunile necesare unei vieți moderne.
  • Să le creștem abilitățile necesare pentru a deveni profesioniști în lumea viitorului.
  • Să le oferim mijloace de evaluare care să îi stimuleze și să îi ajute să progreseze.


Ne dorim să găsim echipe didactice în cât mai multe cluburi și palate care să își dorească să  devină facilitatori ai activităților STEAM propuse (activități practice, proiecte DIY și experimente). În această direcție, le oferim profesorilor noi perspective despre cunoaștere, învățare și lucrul cu copiii.

     


În cadrul acestui proiect, beneficiarii principali vor fi copiii cu vârste între 8 și 12 ani, provenind din medii economice diverse. De asemenea, personalul și facilitatorii locali ai cluburilor pentru copii vor beneficia de instruire pentru a-și dezvolta abilitățile necesare pentru a prelua rolul de facilitatori ai activităților cluburilor STEAM. Părinții copiilor vor fi implicați și ei în proiect, având oportunitatea de a dobândi o mai bună înțelegere a educației STEAM și de a deveni susținători activi ai dezvoltării copiilor lor în aceste domenii, oferindu-le șanse mai bune în viață.


Pentru a asigura o învățare eficientă și captivantă, vom utiliza proiecte DIY și experimente practice care să facă subiectele STEAM atractive și relevante pentru viața și nevoile reale ale copiilor. În plus, ne vom asigura că proiectele propuse vor fi complementare subiectelor școlare, astfel încât să îmbunătățim înțelegerea și interesul copiilor pentru învățare.



Impactul acestei inițiative este considerabil și se reflectă în mai multe aspecte importante. Prin îmbunătățirea gradului de alfabetizare științifică al copiilor și prin stimularea implicării lor active în educația STEAM. De asemenea, ne așteptăm ca participarea copiilor la activitățile cluburilor STEAM să conducă la dezvoltarea abilităților de viață esențiale și la o mai bună înțelegere a legăturilor dintre subiectele școlare și aplicațiile acestora în viața reală.

Mai mult decât atât, anticipăm creșterea implicării și suportului comunităților locale pentru educația STEAM. De la Implicarea facilitatorilor locali  pentru a asigura continuitatea și calitatea educației la  construirea suportului comunității părintești locale pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung.


Pentru noi este important să ne unim forțele - familii, echipe ale cluburilor, eematico și împreună cu cei mici să construim oportunitățile necesare pentru ca viitorul lor să fie mai bun.




Puteți descărca prezentarea proiectului aici.

Pentru înscriere în proiect, accesați linkul de aici.


Posted in: ONG