Povestea taberelor de arhitectură

Înainte de a veni alături de noi în tabăra de arhitectură de anul acesta, ne-am gândit să-ți povestim cum s-au născut și ce sunt taberele de arhitectură eematico.

În 2015 când am început taberele de construire, visul nostru era să oferim copiilor un context cu totul nou în care să își poată exersa pasiunea naturală pentru a construi. Astel, pentru prima dată copiii aveau un loc unde puteau construi structuri potrivite dimensiunii lor, folosind materiale scule și unelte de oameni mari. Inițial acestea erau destinate copiilor de 3-6 ani sau 7-12 ani și chiar echipelor de părinți copii. Taberele de construire se bazează pe o serie de proiecte predefinite și testate de echipa noastră care apoi pot fi construite de copii (și părinți) cu ajutorul echipei noastre pornind de la planuri și machete făcute de noi.

Echipa eematico are în componența sa mai mulți arhitecți. S-a născut astfel ideea de a crea și o experiență de construire mai complexă, destinată copiilor mai mari. Și astfel, în 2019 s-a născut ideea taberelor de arhitectură. Un concept cu totul nou în care să punem copiii în rol de arhitect.

În acest context, copiii, însoțiți de un arhitect adevărat, pot parcurge pașii esențiali prin care o idee devine construcție și primesc ei rolul de creatori ai propriilor construcții, fără a le mai oferi planuri sau concepte predefinite.

În taberele de arhitectură, copiii de 10 până la 15 ani primesc o temă de proiectare, legată de povestea taberelor din anul respectiv. Aceste teme includ atât funcțiunea viitoarei construcții precum și elementele constructive pe care le vor avea la dispoziție pentru realizarea acesteia. Astfel, în fiecare tabără urmează a fi realizate 4 construcții. Copiii se împart în 4 echipe, fiecare având misiunea de a concepe și realiza una dintre construcții.

Pornind de la această temă, copiii parcurg primii pași  într-o serie de încercări individuale. În urma unei scurte prezentări a echipei noastre, au ocazia să facă o mică cercetare online privind posibile variante arhitecturale pentru construcțiile pe care urmează să le facă.  Apoi urmează etapa primelor idei când, fiecare are ocazia să facă primele schițe desenate ale viitoarei construcții.

Urmează o discuție în cadrul echipelor, în care, cu ajutorul arhitectului și echipei de traineri, se prezintă fiecare idee și copiii pot face fac o serie de prime ajustări. Următoarea etapă este transpunerea desenelor în machete individuale. Acestea se bazează pe o serie de elemente care sunt echivalentul la scară mică al elementelor pe care urmează să le folosească în etapa construirii.

Odată terminate machetele, fiecare echipă are o etapă de deliberare. Fiecare copil prezintă și argumentează în fața colegilor și arhitectului ideea sa, soluția propusă pentru construire. Proiectele vor căuta să fie cât mai adaptate contextului temei și să îmbine în mod armonios cele trei elemente esențiale ale unui proiect: funcțiune, stabilitate și estetică. În urma prezentărilor, sub călăuzirea arhitectului, echipele vor dezbate și decide împreună forma finală a construcției. Fie se va alege proiectul cel mai potrivit fie, cu ajutorul arhitecților din tabără, se va găsi o soluție care să îmbine într-o machetă finală, cele mai bune idei ale membrilor echipei respective.

În final, fiecare echipă va avea ocazia să prezinte proiectele finale celorlalte echipe și, împreună să stabilească modul în care acestea vor fi amplasate pe șantier.

Odată terminată această etapă va urma construirea proiectelor. Aici membrii unei echipe își vor uni eforturile pentru a realiza proiectul comun. Vor trebui să aibă grijă să se organizeze și coordoneze astfel încât să transpună în realitate ceea ce au conceput, ținând cont de provocările terenului și de realitățile materialelor folosite. Vor trasa ansamblul celor 4 construcții și apoi fiecare construcție în parte. Vor măsura și pregăti elementele construcției iar apoi le vor testa și asambla. Toate acestea desigur sub supravegherea și cu ajutorul arhitectului și echipei de traineri.

La final, copiii se vor putea bucura de construcțiile lor, personalizându-le prin culoare și eventuale elemente decorative și invitând colegii și părinții să le admire și să le folosească, atunci când acest lucru este posibil.

Scopul taberei nu este să îi transforme pe copii în arhitecți ci mai degrabă să le ofere acestora, la nivelul realității lor, o mostră din experiența unui arhitect, din problematicile pe care această meserie le ridică și din tehnicile care permit unei idei să se transforme într-o construcție, în care aceasta trece din spațiul non dimensional al minții în spațiul tridimensional și gravitațional al realității.

Descoperă tematica taberelor de arhitectură eematico 2024 și înscrie-te AICI.

sursa foto: eematico


Posted in: Tabere