Sub îndrumarea unui arhitect invitat, care le va fi ghid și mentor, tinerii vor explora arta scenografiei teatrale, combinând creativitatea cu rigoarea designului. Împreună, vor construi scenografia pentru piesa de teatru (spectacolul pe care îl vom pregăti) din tabără, dând viață spațiilor în care poveștile prind contur.
Cu fiecare etapă a acestui proces, tinerii arhitecți vor purta mai multe „pălării” creative – vor fi dramaturgi, designeri de decoruri, lumi și costume și regizori – pentru a crea o viziune unitară a spectacolului. Pornind de la povestea imaginată, prin schițe, machete și coordonarea construcției decorurilor (scenografiilor), vor învăța să transpună cuvintele în realități scenice captivante.
În tabăra Tilia și Secretele din Umbră, tinerii arhitecți scenografi vor avea ocazia să:
Această misiune este mai mult decât un exercițiu creativ – este o oportunitate de a învăța cum să aducă ideile la viață, transformând designul în magie teatrală.
Anul acesta, tabără devine locul unde arhitectura și povestea se întâlnesc, iar fiecare tânăr arhitect va juca un rol de neuitat în această călătorie plină de culoare și imaginație!
Suntem încântați să-l avem alături de noi, pentru al doilea an consecutiv, pe Octavian Neculai, arhitect și scenograf. Cu o experiență vastă, el va aduce, din nou, o perspectivă unică și inspirație copiilor pe care îi va îndruma în pașii de creație arhitecturală din tabără. Gata să împărtășească din cunoștințele sale bogate și să încurajeze creativitatea și inovația, Octavian Neculai este pregătit să devină un mentor atent și empatic pentru fiecare copil din tabăra noastră.
Ești curios să afli care este viziunea arhitectului Octavian Neculai despre tabăra de arhitectură?
Mă numesc Octavian Neculai. Sunt un arhitect și scenograf, cu destul de multă experiență adunată, într-o ladă din mintea mea. Aș vrea, împreună cu cei mici, să deschid capacul lăzii și să donez din cunoștințele mele de arhitect, dar și de fost profesor la Facultatea de Arhitectură din București. Mi-ar plăcea să stau în mijlocul copiilor și în joacă să construim împreună case și structuri, venite din imaginația lor.
Vom urma pașii pe care îi face orice arhitect și constructor. Vom alege locul, vom face schițe de concept pentru a ne contura ideile creând primele legături între gânduri, nevoi, materiale și dorința de frumos. Pas cu pas vom rafina ideile trecând de la desen la machetă și, apoi vom alege împreună soluția pentru fiecare construcție în parte. Aici este frumusețea acestui “joc” al construirii. La final va fi spațiul nostru, al fiecăruia dintre participanți. Vom socoti ce materiale avem nevoie și apoi vom merge pe terenul ales pentru a trasa conturul construcțiilor. Înainte de a ne apuca să ridicăm construcțiile vom stabili sarcinile în echipă prin care apoi va trece fiecare din noi în procesul de construire. La final vom face o analiză la care vor participa toți cei care au luat parte la realizarea proiectului, inclusiv invitații lor, pentru a pleca către casă cu gânduri și amintiri cât mai frumoase. Poate va exista și premiul “Ciocanul de Aur”, poate chiar mai multe. Cine Știe?În timp ce ne pregătim să-l întâmpinăm pe Octavian Neculai în tabăra de arhitectură, să aruncăm o privire și la parcursul său profesional, ce aduce înțelegere și expertiză solidă a arhitecturii și scenografiei.
Octavian NECULAI este absolvent al Institutului de Arhitectura Ion MINCU (1966), director general adj.Opera Națională în perioada 2017-2018, scenograf si consultant de arhitectura, colaborator si asistent al regizorului arh. Liviu Ciulei, profesor colaborator si asociat al UAIM, arhitect practician la ICPIL; Comproiect (președinte) și propriul birou de arhitectură NeoBos Arhitectura.
Personalitate complexă, a realizat numeroase proiecte pentru construcții, ansambluri si clădiri destinate comerțului în țară și străinătate, proiecte destinate spațiului spectacolului, remodelări și reabilitări de teatre, amenajări spații comerciale, de spectacol, amenajări interioare, construcții hoteliere, a facut scenografie pentru numeroase spectacole de teatru și operă, a conceput pavilioane la târguri și expoziții internaționale. A fost distins cu premii pentru arhitectură la concursuri interne și internaționale și cu premii pentru scenografie, decoruri și costume la competiții interne și internaționale.
Îți
place să construiești? Îți place să creezi lucruri noi? Îți place să
meșterești? Îți place să desenezi? Îți place să confecționezi? Îți place
să ai parte de experiențe noi? Te gândești că ai putea deveni arhitect? Hai cu noi în tabăra de arhitectură!
Descoperă mai multe detalii aici.