Oamenii OAR - Bancă Anca Ronița de la școala “Simion Balint” din Roșia Montană

În primăvara acestui an, cu susținerea O.A.R, am dat startul unui nou proiect, menit să dezvolte și să implementeze un curs de arhitectură bazat pe kituri de materiale și jucării educative. Cursul este destinat copiilor din clasele I-VIII și se desfășoară cu ajutorul cadrelor didactice. Pentru a începe proiectul, am selecționat 7 clase din școli publice din diverse zone ale României. În perioada următoare, vom prezenta povestea acestor clase/ școli.

Povestea de astăzi este despre Școala Gimnazială ”Simion Balint” Roșia Montană,  județul Alba, unde un grup de profesoare - Anca Ronița Bancă, Elena Furdui, Sanda Balea, Alexandra Mera– și-au dorit foarte mult ca elevii lor sa beneficieze de proiectul nostru, pentru că ”avem copii minunați, care doresc să învețe ceva util, nou și practic”. Pe lângă modul inedit și prietenos în care sunt realizate materialele și structurate activitățile, le-a surâs ideea unei activități care să aibă aplicabilitate în învățarea multora dintre noțiunile din programă, mai ales pentru disciplinele matematică, chimie, educație tehnologică și fizică, dar și în vederea unor ateliere ce s-ar putea desfășura în afara orelor de curs sau în perioada ”Școala Altfel”, fiind o formă de a transforma școala într-un loc mai atractiv și mai prietenos.



 Sunt cadre didactice comunicative, dinamice, hotărâte, cu mare putere de concentrare, sociabile, care pot face faţă oricărei provocări, interesate de  o continuă dezvoltare profesională. Cred că proiectul eematico le ajută să își pună în evidenţă capacităţile intelectuale şi experienţa acumulată de-a lungul anilor, prin care să atragă elevii să participe la aceste activități  care să le formeze competențe practice, tehnico-aplicative și de protejare a mediului

Școala lor este formată din 3 structuri, localizate în 3 dintre satele comunei (Gura Roșiei, Cărpiniș, Roșia Montană). Clase de gimnaziu avem în școlile din Cărpiniș și Roșia Montană. În acest moment, sunt aproximativ 50 de elevi în ciclul gimnazial, dintre aceștia, aproximativ 30 provin din cartierul de romi din Dăroaia (majoritatea școlarizați în școala din Cărpiniș).

Am început implementarea la școala “Simion Balint” unde doamna Ronița Bancă este cadru didactic, ea fiind cea care a venit către noi pentru a aduce proiectul în comunitate. Ulterior, materialele fiind refolosibile, vor ajunge și la celelalte clase.


Știm cu toții că Roșia Montană este considerată zonă montană defavorizată. La această am adăuga că numărul mare de elevi care provin din comunitatea romă, care se confruntă cu reale dificultăți în menținerea în școală, provenind dintr-un cartier sărac și vulnerabil,  iar proiectul nostru aduce speranța că implementarea activităților va crește interesul pentru școală și să-i mențină în interacțiune cu ceilalți elevi din școală. 

Avem aici și o parte dintre lucrările dintre copiilor realizate în cadrul proiectului – insert poze 


Proiectul Curs practic de arhitectură pentru copii bazat pe kituri de construire al Asociației eematico este un proiect susținut de Ordinul Arhitectilor din România prin Timbrul de Arhitectură. Puteți afla mai multe despre proiect aici: https://www.eematico.org/noutati/kitul-de-arhitectura-eematico-pentru-scoli

Susținut și de: Enel România, DIP Creative Studio, Daedalus Proiect

Parteneri: Fundația Fan Courier, Asociația De-a Arhitectura



Posted in: ONG