Cel mai ambițios proiect social eematico - Kitul de Arhitectură pentru școli

CURS PRACTIC DE ARHITECTURĂ PENTRU COPII 

BAZAT PE KITURI DE CONSTRUIRE


    În primăvara acestui an am fost selecționați de către Ordinul Arhitecților din România pentru a primi una din finanțările din Timbrul de Arhitectură. După o vară intensă de pregătiri urmează să începem pe 22 octombrie implementarea acestui nou proiect social al asociatiei noastre. Proiectul va fi implementat în 7 clase din școli București, Dârza, Roșia Montană, Butea- Iași, Insula Brăilei și Dobrotești. Am zis deci că ar fi potrivit să povestim mai pe larg ce urmează să facem. Vom implementa deci in

    Întâi un scurt rezumat al livrabilelor și obiectivelor:


  • Implementarea în 7 clase din școli publice, de preferat din zone defavorizate
  • Minim 175 de copii implicați în proiect; Potențial de a se atinge 700 și chiar peste prin refolosirea kiturilor;
  • Minim 7 profesori pregătiți să susțină cursurile; Potential de a se crește acest număr prin partajarea de cunoștințe;
  • 182 de pachete cu 7 kituri pentru 7 lecții
  • 7 activități interactive despre subiectele studiate, de ex.  https://steam-kits-m4l3.eematico.org        
  • 7 videouri educative de ex.  https://youtu.be/ahzIknt12Jk 
  • 7 pachete de îndrumare pentru profesori
  • Reutilizare de cel puțin 3 ori ale materialelor
  • 150 de formulare pozitive de feedback de la copii.
  • 7 pachete de îndrumare pentru profesori
  • Reutilizare de cel puțin 3 ori ale materialelor
  • 150 de formulare pozitive de feedback de la copii.

    Ne dorim prin acest proiect social și educațional să oferim celor mici un suport material, un pachet educațional de 7 lecții  care să îi ajute să înțeleagă câteva din provocările pe care le are de rezolvat un arhitect în viața profesională. 

    Acest pachet va conține: materiale educative de asamblat pentru copii, activități pe calculator, video-uri explicative, materiale de îndrumare pentru profesori.

    Proiectul se adresează copiilor din ciclurile primare din școlile publice și private din România - clasele I-VIII dar nu numai. Vom prioritiza școlile de stat din București și țară, preferabil din zone defavorizate. Proiectul poate fi conceput într-o variantă care sa fie adaptată și pentru copiii din gradințe. 

    Credem că printr-un astfel de proiect cei mici pot dobândi o imagine mai clară și durabilă privind lumea construcțiilor. Vor descoperi un set de noțiuni care să construiasca în ei baze sănătoase pentru explorari și descoperiri ulterioare în domeniul arhitecturii și înțelegerii mediului construit. Fie că vor dori sau nu să devină arhitecți, întelegerea nevoilor și cerințelor  unui mediu construit echilibrat și sustenabil sunt  esențiale pentru viitorul lor, într-o lume în care mediul construit devine din ce în ce mai important. Beneficiari secundari vor fi profesorii care vor fi astfel pregătiți să susțină activitățile și își vor extinde domeniul de competențe și cunoștințe.


CE ESTE CURSUL DE ARHITECTURĂ

bazat pe Kitul de Arhitectură


    Este un curs în care cei mici descoperă toate provocările pe care le ridică realizarea unei construcții și tipurile principale de cunoștințe necesare pentru a îndeplini o astfel de misiune.

    

    Cursul se bazează pe kituri de materiale educative, jucării de asamblat, astfel încât întelegerea noțiunilor și întipărirea lor în mințile celor mici să fie cât mai bune. Numeroase studii arată ca învățarea prin practică creste înțelegerea  și reținerea de cel putin 2 până la 3 ori fața de metodele clasice.

    Materialele și activitătile (atât cele practice cât și cele pe calculator) sunt astfel gândite încât să fie cât mai aproape de provocările reale și să întrețină cât mai mult plăcerea nativă pentru a construi la cei mici.


    Kitul are la bază Kitul de Arhitectură din seria eematico STEAM Kits. Am testat deci cursul, în versiunea scurtă, cu 4 lecții, cu 50 copii care au lucrat de acasă și 25 de copii în școli și grădinițe private, îndrumați de educatorii lor. Cei mici au arătat un grad foarte ridicat de interes, iar părinții și profesorii au apreciat abilitățile și înțelegerea dobandite de cei mici.


Iată și cele 7 subiecte pe care le va aborda cursul:


Ce face urbanistul? 



   Copiii descoperă atribuțiile arhitectului urbanist și reglementările după care se construiesc orașele. Rând pe rând construcții felurite își fac loc pe harta orașului, nu înainte de a trece examenul normelor urbanistice. Odată înțeleasă forma de așezare urbană, copiii construiesc propriile orașe și le populează cu ceea ce cred ei ca ar fi util pentru acestea: un muzeu, o bibliotecă, o fabrică de reciclare, un pod sau cine știe ce alte clădiri au în kit.




Ce face geotehnicianul și specialistul în fundații? 


  În această lecție copiii vor descoperi de ce este important să construiești fundații sănătoase pentru orice dorești sa clădești. Vor afla de la a cum este determinantă panta terenului,  ce se afla sub pamant și cum influențează aceasta construirea unei case. Împreună cu speciliștii în fundații și cu arhitectul cei mici vor explora diversele tipuri de soluții de fundare.


Ce face inginerul structurist? 


   Principalele elementele care alcătuiesc o casă sunt supuse diverselor teste și testări pentru a le afla secretele și a le descoperi superputerile. Noțiuni mai noi, cum ar fi, solicitare, efort, încărcătură, întindere, compresiune, ies la înaintare pentru a explica cât de importantă este munca inginerilor care în colaborare cu arhitectii asigură stabilitatea construcțiilor și ne oferă nouă confortul necesar. Ulterior, în prim plan își fac apariția figurile geometrice care sunt cercetate sub lupă pentru a desluși care forme sunt mai potrivite pentru construcții.



Ce face arhitectul? 


   Copii află deci care sunt pașii pe care îi  fac arhitecții atunci cand realizează proiectul unei clădiri, se familiarizează cu tipurile de locuințe și descoperă câteva construcții celebre și arhitecții  care au făcut posibilă existența acestora.

   Cu acest bagaj de cunoștințe înaintează spre șantierul care vine în casele lor. Stabilesc  proiectul arhitectural, aleg piesele necesare pentru construcție, supervizează și ridică primul edificiu din cariera de arhitect! 




Ce face inginerul de instalații?


  O casă (sau clădire) are nevoie de energie electrică, apă, canalizare, încălzire sau răcire pentru a fi cu adevărat funcțională. Pentru toate acestea arhitectul beneficiază de ajutorul inginerului de instalații. Copiii vor găsi soluții sustenabile si atente la mediul înconjurător în casuța construită la lecția anterioară.


Ce face designerul? 


   Asemeni oamenilor, cladirile pot avea și ele personalități fermecătoare. Funcțiunea unei construcții, aspectul acesteia și sensul pe care-l oferă atunci când este locuită, văzută, întregesc călătoria în lumea arhitecturală.

  Povestea casei este adusă la viață cu ajutorul elementelor de decor.

   Etapa finală din construcția unei case le oferă copiilor posibilitatea sa foloseasca tot bagajul de cunoștințe  și  să-și dezlănțuie creativitatea pentru a face designul casei: de la stil la materiale, de la pardoseli la pereți,  de la spațiu locativ la spațiu ambiental. 




Ce face peisagistul? 


  O casă fara grădină, o clădire fără spațiu verde nu își au locul în ziua de astăzi. Cu această idee în minte cei mici vor descoperi care sunt cerintele unui spațiu verde frumos, util și funcțional, ce nevoi au plantele, care sunt regulile după care alcătuim o gradină, astfel încât să planifice și să realizeze una cât mai buna pentru căsuța lor.


Un mare avantaj al acestui proiect constă în faptul că, aceste kitru fiind refolosibile și cadrele didactice fiind pregătite de către noi pentru a susține activitațile, implementarea proiectului nu se va rezuma doar la cele 7 clase implicate inițial în proiect. Cadrele didactice vor putea susține activități și la alte clase sau, prin pregătirea colegilor din școală și partajarea materialelor, vor putea extinde proiectu în școală.

Sperăm ca acest proiect să aducă o schimbare în bine a experienței de învățare a copiilor precum și a implicării și experienței cadrelor didactice în activități practiceastfel încât să putem extinde proiectul în și mai multe clase. 




Posted in: ONG