Natura - partener de joacă în taberele eematico

    Răscolind printre amintirile din vacanțele de vară din copilăria noastră cu sigurantă că ne amintim timpul petrecut afară printre ținuturi nesfârșite de verde și albastru și tărâmuri care nu prevesteau plictiseală. Zilele aduceau cu ele nenumărate posibilități de a crea noi universuri și de a inventa lumi care prindeau viață în imaginația noastră și se metamorfozau odată cu curgerea orelor din zi. Locuri întâlnite în cărți și personaje fantastice își făceau apariția sub baghetele creatorilor. Noi, copiii, aveam acest dar de a crea totul din nimic. Transformam norii în creaturi fantastice, crengile copacilor deveneau pe rând coloane ale palatului imperial, fortăreață destoinică de cavaleri în armuri invizibile sau navă spațială a exploratorilor intergalactici, iar frunzele și florile erau nestemate ce urmau a fi inspectate și puse cu grijă în ierbarul anual. Amintirile noastre sunt pline de momente de curaj, de cucerire a necunoscutului, de invenții și de o libertate infinită.     

    Din nefericire,  în iureșul zilelor de astăzi nu dispunem de suficient timp pentru a petrece în natură și pentru a ne bucura de beneficiile pe care acesta le are asupra copiilor pe termen lung. În ultimul an relația noastră cu natura a avut de suferit și parcă i-am dus dorul din ce în ce mai mult. 

    După un an petrecut mai mult în fața ecranelor nevoia de conexiune cu natura este vitală, nevoia  de a simți textura unei frunze, de a te bucura de mirosul unei ploi de vară și de liniștea unei umbre este imensă.     

    Numeroase studii indică beneficiile pe care le are asupra dezvoltării copiilor timpul petrecut în natură. De la sporirea atenției la școală la consolidarea relațiilor, de la conexiunea cu ceilalți la creșterea stării de bine.

    Taberele de construire eematico sunt prilejul ideal de a consolida relații și a beneficia din plin de momentele petrecute în natură. Cea mai mare parte a activităților și a momentelor de relaxare se desfășoară în aer liber indiferent dacă afară este ploaie sau soare arzător.  Singura condiție este ca toată lumea să fie echipată corespunzător.

   


    

    Activitățile din tabere sunt concepute pentru a îmbina în cel mai potrivit mod lucrul de pe “șantier”, cu momente de explorare a ținuturilor necunoscute, menținerea unui corp sănătos prin activități fizice, cu momente de relaxare și contemplare.

    Copilăria este momentul marilor descoperiri, iar relația construită în această perioadă cu natura este una pe durata vieții. Petrecerea timpului în natură, implicarea în activități care îți oferă o doză de satisfacție, creează sentimente pozitive și amintiri fericite pentru adultul de mâine.    

    Desfășurarea taberelor eematico în natură, acest spațiu de posibilități infinite, îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile de observare, încurajează interacțiunea socială, stabilește baza unor prietenii de durată. Echipele de copii experimentează situații care favorizează crearea unor relații pozitive, iar interacțiunea din cadrul grupului permite antrenarea comunicării, dezvoltarea empatiei  și exersarea rolurilor de  coordonator pentru ceilalți colegi. 

    Adunați la umbra unui copac din preajma “șantierului” copiii  își împărtășesc ideile pentru a găsi cele mai potrivite soluții pentru proiectarea construcțiilor. În urma acestor discuții se nasc idei noi și creative despre cum vor împreuna lemnul, nuielile, paile, lutul sau plantele în viitoarele structuri.  

     Totodată, copiii învață despre respectul pentru materialele pe care le folosesc, învață să își asume deciziile, să-și calculeze resursele și să folosească uneltele potrivite pentru fiecare etapă a construcției. 

    Spațiul din tabără este o pânză albă pe care fiecare grup urmează să așeze propriile creații inspirate din imaginația colectivă a grupului. “Șantierul” devine lumea lor și spațiul unde ideile prind viață.  

    Aceasta lume, inexistentă la începutul taberei, prinde contur cu fiecare element pe care-l folosesc. Am înălțat case, nave spațiale, laboratoare pentru a experimenta, parcuri de distracție, obiective turistice și km de cale ferată pentru a călători imaginar prin toata lumea, dar și prin spații neexplorate încă.  Totul prinde viață așa cum își doresc ei pentru ca fiecare echipă își lasă amprenta în construcțiile ridicate cu multă sârguință și pasiune.    

    Odată terminată activitatea de pe “șantier” copiii se pot bucura de realizarile înfăptuite și își pot continua explorare în acest spațiu ce le aparține. 

    Se vor adaposti în această lume doar a lor pentru a-și împărtăși secrete, pentru a planifica petreceri sau a se pregăti de Seara Talentelor. Aici își vor petrece pauzele citind sau făcându-și planuri de viitor și planificand noi revederi în taberele de construire eematico pentru vacanțele ce vor urma. 

    Timpul devine infinit și lumea lor interioară prinde viață în acest ținut nesfârșit de verde și albastru. Totul este posibil! Magia exista!
Posted in: Tabere