Kitul de Arhitectură - un nou an de implementare

        Pe 28 septembrie 2021 eematico era premiată cu locul I la Gala Societății Civile pentru proiectul „Kitul de Arhitectură”. O realizare imensă pentru echipa noastră și o etapă importantă în parcursul nostru de peste 7 ani. Această reușită este însoțită și de o altă realizare: primirea unei noi runde de finanțare pentru proiectul câștigător.


Pentru cei care află prima oară despre acest proiect, „Kitul de Arhitectură” este un program sprijinit de Ordinul Arhitecților din România, prin care eematico oferă copiilor din medii dezavantajate o experiență de învățare nouă - un pachet educațional de 7 lecții, bazat pe kituri de jucării educative de asamblat, activități pe calculator și video-uri educaționale, care să îi ajute să înțeleagă câteva din provocările pe care le are de rezolvat un arhitect în viața profesională. Până acum, 216 copii din 11 clase din ciclul primar și gimnazial în școli din 8 județe au beneficiat de proiect, profesorii locali fiind direct implicați în susținerea activităților. Echipa eematico îi pregătește pe profesori și se asigură în acest mod că impactul va depăși clasele și generațiile implicate inițial, kiturile de materiale fiind refolosibile. Mai multe detalii despre cursul în sine puteți vedea aici.


Primul an de implementare a fost unul care, dincolo de confirmarea conceptului proiectului, ne-a permis să convingem tot mai mulți oameni de valoarea proiectului nostru. Am reușit să găsim resurse pentru a depăși numărul inițial de copii și comunități pe care ne propuneam să le avem implicate în proiect. Astfel, am reușit să trecem de la 175 copii la 216, de la 7 clase la 11 și de la 7 comunități la 9. Dincolo de cifre, deschiderea cadrelor didactice și a copiilor, feedback-ul lor și entuziasmul celor mici sunt adevăratele rezultate care ne oferă motive de mândrie și curaj.

Astfel, în primăvară, înarmați cu aceste validări am încercat, și am reușit, să obținem o nouă rundă de finanțare de la Ordinul Arhitecților, prin Timbrul de Arhitectură. În săptămânile ce urmează să începem implementarea acestei noi runde.

Rezultatele bune din perioada 2021-2022 ne-au permis să îndrăznim mai mult, astfel încât acest nou proiect va duce „Kitul de Arhitectură” către peste 250 de copii și cel puțin 10 cadre didactice din 10 comunități. Și acesta este doar planul inițial. La fel ca anul trecut ambiția noastră este să aducem această experiență de învățare prin kituri de jucării educative, activități practice și construire către mult mai mulți copii și profesori și, desigur, mai multe comunități.

Dincolo de aspectele concrete, în această nouă implementare a „Kitului de Arhitectură” dorim să aducem mai multe îmbunătățiri, venite din dialogul constant cu profesorii și copiii implicați.

Astfel, vom aduce modificări la unele dintre lecții și chiar vom adăuga o a opta activitate. Aceasta va avea menirea de a aduce cursul și rezultatele sale în atenția celorlalți copii din școală, cât și părinților acestora. Vor fi practic niște evenimente în care cei mici vor invita colegi și părinți pentru a le povesti descoperirile lor din cadrul cursului „Kitul de Arhitectură”, să le arate și explice proiectele realizate de ei.

Vor exista îmbunătățiri și la nivelul activităților de formare și susținere a cadrelor didactice locale care vor implementa proiectul. Trainingurile vor fi mai detaliate și colegii noștri vor urmări și mai atent procesul de implementare.

O noutate foarte importantă este și modul de alegere al cadrelor didactice. Împreună cu Teach for Romania, am decis să realizăm un parteneriat astfel încât implementarea să se facă în comunitățile Teach cu profesori care fac parte din program. La fel ca anul trecut, participarea este voluntară, deschisă celor care consideră că proiectul nostru are sens pentru ei și comunitățile în care activează. Echipa noastră împarte cu Teach for Romania o istorie comună și o puternică congruență în materie de valori și viziune educațională. 

Ni se alătură în acest nou sezon și Fundația Fan Courier care ne va ajuta să livrăm cele peste 1750 de jucării educaționale din „Kitul de Arhitectură” în cele 4 colțuri ale țării.

Astfel, ne pregătim să începem în noiembrie implementarea în 12 comunități din Ferentari, Rudeni - Chitila, Scoreiu - județul Sibiu, Scânteia și Grajduri - județul Iași, Bădiuți și Botoșani - județul Botoșani, Augustin - județul Brașov, Dor Mărunt – județul Călărași, Brebu - județul Prahova și Galați. Alături de noi vor fi 10 cadre didactice de la Teach for Romania și două de la Edu Buzz (alumni Teach for Romania) și un număr de copii care va depăși cu mult 250. Sperăm să reușim să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor copiilor și profesorilor. Ne dorim să le oferim o experiență cel puțin distractivă, pe care să o găsească educativă și de impact, și să le oferim perspective de viitor mai frumoase.


Posted in: scoli publice