De ce taberele de construire eematico au o poveste?


Am început să facem tabere din vara lui 2015, chiar din anul înființării noastre.

Și în fiecare an, taberele noastre au avut o în spate o tematică, o poveste, o lume imaginară. În anul 2015 a fost Makeyland, în 2016 - Green Galaxy, 2017 - Discovery Express, 2018 - The Magical Garden of Science, 2019 - Skylab 3019, 2020 - Tempus Machina. În 2021 vom avea tabăra Submarinul Nautilus și constructorii subacvatici. În fiecare an tema construcțiilor, a proiectelor și a tuturor activităților a izvorât din aceste tărâmuri imaginare


Suntem conștienți că cei mici nu fac doar o schimbare de mediu atunci când pleacă într-o tabără. Pentru mulți tabără reprezintă în primele zile un moment greu. Sunt departe de părinți, de lucrurile pe care le fac zi de zi, sunt multe experiențe noi, sunt mulți copii, prieteni dar și necunoscuți. Aceste schimbări sunt dificile pentru unii copii, mai ales pentru cei care sunt pentru prima dată într-o tabără.Dar povestea taberei poate fi de ajutor în depășirea acestor bariere. Emoțiile încep să se formeze cu mult timp înainte de plecarea în tabără.

Oferindu-le un context care să îi facă să viseze înainte de-a ajunge în tabără, procesul de acomodare poate deveni unul mult mai ușor. De aceea, am început să construim povești. Le oferim schițe de lumi, situații pe care cei mici să le folosească pentru a-și construi un tărâm mental familiar și interesant. Și astfel, plecarea în  tabără se transformă într-o călătorie către un loc plin de oportunități și de aventuri stimulante.


Pentru unii poate fi doar un prilej de reverie, pentru alții o provocare serioasă. Nu de puține ori  copiii au venit cu schițe de construcții, costume speciale, experimente pe care să le prezinte sau proiecte pe care să le continue cu sprijinul nostru. 

Și părinții pot contribui la acest proces. Invitându-i pe cei mici să se gândească, să își imagineze, punându-le din când în când întrebări despre cum ar putea fi lumea aceasta spre care în curând se vor aventura. 
Faptul că există o temă unificatoare este un factor în plus care ajută la acomodarea copiilor și imersiunea mai rapidă a acestora în atmosfera de tabără.

Cu toții au visat la o aceeași lume, au îmbogățit  aceste “locuri” și au creat  “întâmplări” asemănătoare cu imaginatia și așteptările lor. Chiar dacă uneori construcțiile lor imaginare devin personale, povestea îi unește și îi ajută să vadă oportunitățile ce se nasc din colaborarea cu ceilalți copii.

Lucrul în echipă este mai firesc, prieteniile se leagă mai bine, construcțiile se “proiectează” și se ridică mai ușor, resursele - scule și materiale - se împart cu prietenie și bunăvoință.

Și chiar dacă mai apar mici conflicte, povestea îi ajută de multe ori pe cei mici să treacă repede peste ele și să vadă în ceilalți partenerii lor de aventură.Poveștile taberelor au un beneficiu enorm și pentru noi, eematiconii. Ne ajută să păstrăm viu spiritul ludic în noi. Ne ajută să transformăm conceperea activităților și a construcțiilor într-un joc, răscolindu-ne și nouă imaginația și creativitatea pentru a da ceea ce este mai bun în noi.

Poveștile ne sunt de folos și în etapa de pregătire pentru tabere. Ne ajută să intrăm în joc și să ne bucurăm mai mult de experiențele noi și creative care se întâmplă în fiecare tabără. Ne ajută să ne concentrăm și să fim mai aproape de cei mici, căci până la urmă, sufletul de copil, dorința de a face parte dintr-o poveste, nu ne părăsește niciodată de-a lungul vieții.

Posted in: Tabere