Niciodată nu e prea devreme să ne îndrumăm copiii în a avea grijă de Planetă. Schimbarea climatică sau dispariția animalelor sunt subiecte pe care le abordăm la Natural Sciences și învățăm, prin experimente, cum să folosim eficient resursele Planetei. Ne bricolăm chiar și proiecte eco.
Cursul Natural Sciences începe cu patru întâlniri în care ne familiarizăm cum modul de comunicare al plantelor, al animalelor și al oamenilor. După ce am stabilit un cadru despre cum funcționează lumea înconjurătoare, din trecut, până în prezent, pornim în viitor.
Un subiect important în zilele noastre este abordat peste câteva întâlniri ale acestui curs: schimbările prin care trece Pământul. Științele naturii ne ajută să înțelegem cum funcționează lumea înconjurătoare, ne ajută să asimilăm concepte complexe și, bineînțeles, să ne pregătim corespunzător pentru viitorul necunoscut. Pentru asta, i-am denumit pe copii Salvatorii Pământului.
Foto: Cosmin Sbârcea pentru Fondul Științescu București 2018
Pornim la drum, iar primul pas este să conștientizăm efectele acțiunilor noastre de zi cu zi asupra planetei. Copiii află ce înseamnă încălzirea globală, efectul de seră sau acidifierea oceanelor. Ți se par subiecte grele pentru un copil între 7 și 12 ani? Noi credem că sunt foarte ușor de înțeles cu ajutorul experimentelor și al jocurilor de rol. Copiii descoperă principalii actori ai schimbărilor climatice, fenomenele care pun la încercare planeta noastră și felul în care viețuitoarele reușesc să se adapteze noilor condiții de viață.
Provocările sunt distractive, așa că îi luăm pe copii într-o călătorie în jurul Pământului ca să afle ce activități umane au consecințe pe termen lung asupra planetei. Oare ce soluții au găsit până acum oamenii?
Dar ce putem face noi? Prin lecția de bricolaj aflăm că există o mulțime de soluții prin care transportul și prelucrarea materiei prime să aibă un impact cât mai mic asupra planetei. Vine și partea cea mai distractivă: copiii își construiesc o macara hidraulică.
Foto: Cosmin Sbârcea pentru Fondul Științescu București 2018
În ziua de azi, auzim tot mai des despre fel și fel de tehnologii ,,verzi” care să fie eficiente, durabile și să conserve mediul. Plastic biodegradabil și compostabil, izolații din paie sau lână, energie geotermală sunt o parte dintre acestea. La cursul eematico, copiii au liber să le testeze pe toate și să vină chiar ei cu idei de soluții sustenabile.
Cine știe? Poate peste câțiva zeci de ani, vom folosi cu toții metodele descoperite de eematiconi în protejarea mediului înconjurător. :)
O parte dintre fotografii sunt realizate de către Cosmin Sbârcea pentru Fondul Științescu București 2018.
Posted in: ONG