Beneficiile unei tabere: 5 motive pentru care merită să îți trimiți copilul într-o tabără

Procesul de dezvoltare a unui copil are loc în mai multe etape, iar orice dezvoltare sănătoasă necesită atenție și implicare din partea părinților. Iată cum îți poți ajuta copilul să se dezvolte sănătos, punct de vedere psihic, dar și fizic, cu ajutorul unei tabere pentru copii.

Ce este o tabără pentru copii

Pentru a defini cât mai bine ce este o tabără pentru copii, putem să spunem că aceasta reprezintă locul unde copiii din mai multe colțuri ale țării trăiesc, se distrează și învață împreună. Atunci când se află într-o tabără, copiii se bucură de oportunități care le testează și le antrenează abilitățile, îi ajută să-și exploreze valorile și le oferă încredere în ei.


La eematico, pe toată durata taberei, procesul cunoașterii de sine și de adaptare la noi medii și provocări este atent supravegheat de trainerii noștri, astfel că nu trebuie să îți faci griji cu privire la siguranța copilului tău.


Descoperă tabara de construire pentru copii, care îi stimulează și îi încurajează să-și potențeze toate abilitățile! 

Programul unei tabere pentru copii

Programul unei tabere pentru copii conține o multitudine de activități care îi ajută pe copii să își antreneze abilitățile cognitive și să se familiarizeze cu unelte și scule reale, însușindu-și un mod responsabil de a le folosi. Totodată, aceștia vor învăța să își antreneze rezistența la frustrare și capacitatea de a găsi soluții.


Iată câteva dintre principalele activități organizate în taberele noastre:

  • operațiuni vizate să stimuleze responsabilitățile individuale cu privire la îngrijire: de la periajul dinților la curățarea întregului corp și la alegerea unei ținute adecvate pentru vremea de afară;

  • activități care stimulează interacțiunea între copii;

  • activități de construire în echipă cu scule și unelte adevărate folosind materiale naturale;

  • activități de bricolaj și realizare de proiecte individuale;

  • activități de cunoaștere și autocunoaștere;

  • concursuri care stimulează spiritul cooperativ și competitiv al copiilor;

  • petreceri în pijamale;

  • concursuri de talent

  • activități de dans;

  • seri de film.


  Descoperă programul Field trip, organizat de eematico, ce le permite copiilor să își antreneze abilitățile motrice și sociale alături de colegi, în proiecte de bricolaj care să le reflecte creativitatea!

Beneficiile unei tabere pentru copii



Beneficiile unei tabere pentru copii sunt diverse, așa că, în continuare, vom povesti mai multe despre cele mai importante dintre ele:


1. Dezvoltă abilitățile de comunicare și pe cele sociale

Dezvoltarea abilităților de comunicare la copii este un proces complex, ce implică mai multe abilități, precum: atenția, ascultarea, jocul, înțelegerea și vorbirea. Toate aceste abilități se dezvoltă când copilul simte plăcerea de a comunica, are cu cine comunica, se simte înțeles și primește răspuns la întrebările sale.


O tabără pentru copii contribuie în mod distinct la dezvoltarea acestor abilități de comunicare. Ea favorizează comunicarea directă în detrimentul celei indirecte, prin intermediul gadgeturilor, și implică desfășurarea de activități precum jocurile, poveștile, spectacolele.

Totodată, prin intermediul concursurilor care presupun formarea de echipe, are loc dezvoltarea cooperării dintre copii și a strategiilor de adaptare la noi situații.


2. Promovează un stil de viață activ și o dispoziție pozitivă

Activitățile, jocurile și concursurile din tabără sunt modalități eficiente care contribuie la dezvoltarea unui copil atât din punct de vedere mental, cât și fizic. Dacă pe parcursul anului, copilul tinde să fie în mare parte sedentar și preferă jocurile pe calculator în detrimentul petrecerii timpului în aer liber, în tabără toate aceste obiceiuri statice sunt înlocuite cu drumeții, activități fizice, jocuri și competiții sportive.

Pe toată perioada taberei, activitățile în aer liber, interacțiunea socială și dieta echilibrată îmbunătățesc considerabil sănătatea fizică și mentală a copiilor. Din acest motiv, copiii își vor dori să mențină un stil activ și după întoarcerea acasă, lucru care aduce beneficii pe termen lung atât din punctul de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere psihic.


3. Stimulează responsabilitatea

Faptul că, atunci când se află într-o tabără, copilul este în afara zonei de confort contribuie la dezvoltarea unei responsabilități individuale. Astfel, în timpul petrecut în tabără, copilul învață să fie responsabil de lucrurile personale, să respecte un anumit program de masă, de activități sau de odihnă. 


Fiind singurul responsabil de lucrurile sale personale, copilul învață să ia decizii inteligente care să nu-i afecteze șederea în tabără. De exemplu, copilul știe că, dacă nu respectă ora de culcare stabilită, se va putea trezi obosit în dimineața următoare și ar putea chiar rata diverse activități distractive la care vor participa ceilalți copii. Astfel, cel mic învață să ia o decizie responsabilă, ținând cont de consecințele care ar putea apărea în viitorul apropiat.


Totodată, în taberele eematico, activitățile includ construirea și folosirea de unelte și instrumente reale de lucru, pentru a dezvolta capacitatea copiilor de a face față unor situații care pot apărea oricând în viața reală. Astfel, copiii vor învăța să folosească toate aceste unelte în mod responsabil, sub supravegherea atentă a trainerilor noștri.


4. Încurajează independența

În tabără, copiii sunt încurajați să devină independenți într-un mediu supravegheat, astfel că nu există posibilitatea de a face alegeri greșite. Aflându-se într-un mediu străin, tabăra este locul perfect pentru ca un copil să exerseze luarea deciziilor pentru el însuși, fără a avea lângă el părinții sau bunicii care să îi ghideze fiecare mișcare. 


Bineînțeles, deciziile pe care un copil aflat în tabără trebuie să le ia sunt la nivelul de percepție al acestuia. Mai exact, deciziile cu care se va obișnui copilul sunt cele legate de participarea la activități, implicarea în roluri active, alegerea hainelor în funcție de vremea de afară, felul în care își gestionează banii de buzunar sau modul în care alege să își mențină în ordine lucrurile personale.  


5. Dezvoltă stima personală

Stima de sine influențează puternic alegerile și deciziile oamenilor, încă din copilărie. Astfel, un copil cu o stimă de sine scăzută poate să fie retras și să evite contactul cu oameni străini sau să dezvolte o anumită anxietate, atunci când se află într-un context social. În același timp, un copil cu o stimă de sine crescută este încrezător, nu întâmpină probleme să vorbească în public și nu are dificultăți în a-și  face prieteni noi.


Stima de sine îndeplinește o funcție motivațională și, cu cât aceasta se dezvoltă mai devreme, cu atât mai ușor îi va fi unei persoane să se descurce în viața de adult.

Atunci când copilul se află într-un mediu străin și reușește să câștige concursuri sau să îndeplinească mici activități organizate în tabără, automat crește nivelul stimei de sine. Totodată, faptul că interacționează cu alți copii, leagă prietenii și câștigă simpatia celor din jur facilitează conturarea unei imagini de sine pozitive, care îl va ajuta ulterior, pe parcursul vieții.


Beneficiile taberelor pentru copii sunt diverse și cu siguranță impactul acestora asupra comportamentului, personalității și formării copilului sunt evidente. Pe lângă dezvoltarea abilităților sociale, copilul parcurge un proces de autocunoaștere pe cont propriu, fără părinți, lucru care îi sporește independența și abilitatea de a se descurca singur în viață.




sursa foto: eematico






Posted in: eematico