Kitul de Arhitectură pentru elevii din Breaza

Cu ajutorul Kitului de Arhitectură - Mini-opțional de cultură arhitecturală, copiii din Breaza au parte de o introducere în lumea arhitecturii, de la principiile de bază ale construcției până la explorarea mediului construit și patrimoniului. Este gândit ca un curs în care copiii din ciclul primar și gimnazial, prin activități practice și teoretice, descoperă care sunt provocările pe care le ridică realizarea unei construcții și cum le rezolvă un arhitect, alături de echipa lui.

Kitul de Arhitectură - Mini-opțional de cultură arhitecturală este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și de Primăria Breaza.  Proiectul reprezintă o evoluție naturală a unei inițiative începute în anul 2021, continuată în 2022 și 2023 beneficiind de sprijinul finanțării oferite de Ordinul Arhitecților din România (OAR) prin intermediul Timbrului de Arhitectură.

Care este viziunea noastră pentru acest proiect?

Numeroase studii arată că învățarea prin practică crește înțelegerea  și reținerea de cel puțin 2 până la 3 ori față de metodele clasice. Cursul se bazează pe kituri de materiale educative și jucării de asamblat, care facilitează înțelegerea și asimilarea conceptelor într-un mod interactiv și captivant pentru copii. 


Am ales  orașul Breaza ca locație pentru proiectul Kitul de Arhitectură datorită deschiderii și entuziasmului comunității locale, care ne-a oferit tot sprijinul necesar pentru a implementa un program educativ inovativ în domeniul arhitecturii și al mediului construit. Prin implicarea atât a copiilor, cât și a cadrelor didactice, proiectul urmărește să îmbogățească viața culturală a comunității din Breaza și să consolideze legătura dintre școală și societate


În perioada martie - noiembrie 2024 cel puțin 500 de copii de la unitățile de învățământ din Breaza vor parcurge cursul Kitul de Arhitectură, alături de un număr cât mai mare de cadre didactice instruite și pregătite să susțină cursul la clasele la care predau.


Materialele și activitățile (atât cele practice, cât și cele digitale) au fost concepute de echipa noastră astfel încât să le ofere copiilor o experiență de învățare unică, care le permite să exploreze lumea arhitecturii într-un mod practic și distractiv. Fiecare lecție este cât mai aproape de provocările reale, întreținând cât mai mult plăcerea naturală a copiilor de a construi și de a învăța. 


Ne dorim și ne asigurăm că proiectul poate fi implementat pe termen lung și am gândit desfășurarea astfel:

  • cursul este implementat de către cadrele didactice locale, care au beneficiat de un training specializat și de suport oferit de echipa noastră
  • materialele folosite (kiturile) sunt reutilizabile, oferind posibilitatea continuării către generațiile care vin din urmă.
  • investim constant resurse astfel încât în 2025,  încă 500 de copii se pot bucura de materialele din kitul de arhitectură.


Pachetul educațional conține:

  1. Materiale educative de asamblat pentru copii (kituri de construit)
  2. Activități pe calculator
  3. Video-uri explicative
  4. Materiale suport pentru profesori

La fiecare curs, copiii descoperă rolurile diferitelor profesii implicate în realizarea unei construcții, de la arhitect la inginer, până la urbanist, designer sau peisagist. Trecând prin fiecare rol, înțeleg mai bine importanța colaborării multidisciplinare și a planificării în realizarea unei construcții. În același timp, învață noțiuni despre structuri, materiale, rezistență, importanța respectării normelor și ajung să aprecieze valoarea patrimoniului construit.

În plus, învață să recunoască și să aprecieze clădirile istorice sau descoperă conceptul de construcții sustenabile și învață să proiecteze spații care să respecte natura.


Folosesc kiturile și activitățile interactive ca suport pentru noțiunile teoretice astfel încât să-și  îmbunătățească abilitățile de vizualizare în spațiu și de a găsi soluții inovatoare. 


După fiecare lecție, copiii vor dobândi o imagine mai clară și durabilă privind lumea construcțiilor. Fie că își doresc sau nu să devină arhitecți, înțelegerea nevoilor și cerințelor  unui mediu construit echilibrat și sustenabil sunt  esențiale pentru viitorul lor, într-o lume în care mediul construit devine din ce în ce mai important.

Ce aduce nou acest proiect?

Am testat deja cursul, în  varianta lui scurtă, în peste 25 de școli din întreaga țară.  Până în acest moment peste 700 de copii din învățământul preșcolar și  gimnazial au construit și descoperit spațiul construit cu ajutorul kiturilor. Copiii au arătat un grad foarte ridicat de interes, iar părinții și profesorii au apreciat abilitățile și înțelegerea dobândite de cei mici.

Ne propunem să adaptăm proiectul la specificul local. În lecția despre patrimoniu, copiii descoperă care sunt elementele care alcătuiesc patrimoniul unei țări și se familiarizează cu patrimoniul material al orașului lor, Breaza. În cadrul acestei lecții copiii  înțeleg importanța protejării patrimoniului construit în conturarea spațiului construit de astăzi și pleacă cu o perspectivă nouă și captivantă asupra orașului lor. 

Te invităm și pe tine să descoperi mai multe despre patrimoniu din Breaza aici.

Acum că ai parcurs ghidul de patrimoniu, e timpul să îți pui la incercare creativitate. Descarcă fișele de lucru și pornește într-o aventură captivantă: restaurează casele de patrimoniu din Breaza respectând stilul arhitectural și materialele folosite la construcții.

De asemenea, vom extinde și vom adapta cursul pentru liceeni. Planificăm organizarea unui eveniment special despre arhitectură și meseria de arhitect destinat copiilor din Breaza. În cadrul acestui eveniment, intenționăm să invităm un fost absolvent al liceului din Breaza, care a devenit ulterior un arhitect renumit, pentru a împărtăși din experiența sa și pentru a inspira generațiile viitoare.

Kitul de Arhitectură - un instrument inovativ pentru orele de curs 

Profesorii sunt beneficiarii secundari ai proiectului, cei care suțun activitățile și și-au extins domeniul de competențe și cunoștințe.

Pregătirea proiectului nu s-a limitat la furnizarea de materiale didactice și digitale. Împreună cu profesorii, am construit un parteneriat solid și ne-am asigurat că au toate instrumentele necesare pentru a implementa cu succes activitățile și pentru a crea un mediu de învățare captivant pentru elevii din Breaza. Am realizat acest lucru prin intermediul unor sesiuni de formare, dar și prin susținere continuă.

Ne dorim ca prin implicarea directă a profesorilor, proiectul Kit-ul de Arhitectură - Mini-Opțional de cultură arhitecturală să fie durabil și sustenabil pe termen lung, astfel încât să se bucure de informații despre arhitectură și patrimoniu cât mai multe generații de elevi.


Citește articolul despre lansarea proiectului aici.

Aflați mai multe despre proiect și structura cursului din prezentarea de aici.

Dacă vrei să susții și tu proiectul, click aici.


Proiectul Kitul de Arhitectură - Mini-opțional de cultură arhitecturală în oraşul Breaza este co-finanţat prin AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau modul în care rezultatele proiectului pot fi utilizate. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.



Inscriere Kitul de Arhitectură pentru elevii din Breaza

Dupa completarea formularului, vei primi un e-mail sau un telefon cu toate detaliile din partea echipei noastre în maximum 2 zile lucrătoare.

Prin trimiterea formularului veți fi înscris automat în lista noastră de newsletter. Dacă nu doriți sa primiți acest newsletter vă rugam frumos să bifati căsuța de mai sus.

ATENTIONARI G.D.P.R.

CONSIMȚĂMÂNT DATE PERSONALE:

Prin trimiterea acestui formular esti de acord cu folosirea de către noi a datelor tale personale, cu Politica noastra de confidențialitate și noile Condiții de utilizare pe care le poți găsi la baza acestei pagini. eematico Research va folosi informația pe care o furnizati in acest formular, sau o va transmite catre societatea afiliata eematiconezia S.R.L., pentru a realiza înscrierea copilului dvs., pentru păstra legătura cu dvs., pentru a vă furniza noutăți și în scopuri de marketing.
Datele ce urmeaza a fi colectate se refera la : nume, prenume, numar de telefon, adresa poștală (necesară în scopuri de facturare) adresa de e-mail, nume, prenume copil, data de naștere a acestuia (pentru a verifica dacă participarea sa este potrivită grupei de vârstă).
Societatile noastre vor putea colecta si stoca aceste informatii in forme diverse (ex., in forma scrisa, electronica, etc.). Acestea vor fi stocate pe o perioada de 5 ani de la completarea si trimiterea formularului . Am implementat anumite masuri de securitate pentru a asigura confidentialitatea informatiilor din baza noastra de date, in conformitate cu standardele de securitate impuse de legislatia relevanta.

Capthca este obligatoriu!