Kitul de Arhitectură - Mini-opțional de cultură arhitecturală

Anul 2024 a început pentru noi cu implicare într-un proiect care marchează începutul unei călătorii educaționale captivante pentru copiii din ciclul primar și gimnazial din orașul Breaza. 

Kitul de Arhitectură - Mini-opțional de cultură arhitecturală este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și de Primăria Breaza, fiind un curs în care copiii descoperă toate provocările pe care le ridică realizarea unei construcții și tipurile principale de cunoștințe necesare pentru a îndeplini o astfel de misiune.

Proiectul reprezintă o evoluție naturală a unei inițiative începute în anul 2021, continuată în 2022 și 2023 beneficiind de sprijinul finanțării oferite de Ordinul Arhitecților din România (OAR) prin intermediul Timbrului de Arhitectură.

Ce ne dorim de la acest proiect?

Numeroase studii arată că învățarea prin practică crește înțelegerea  și reținerea de cel puțin 2 până la 3 ori față de metodele clasice. Cursul se bazează pe kituri de materiale educative și jucării de asamblat, care facilitează înțelegerea și asimilarea conceptelor într-un mod interactiv și captivant pentru copii. 


Ne propunem ca în perioada martie - noiembrie 2024 cel puțin 500 de copii de la unitățile de învățământ din Breaza să ia parte la cursul Kitul de Arhitectură, alături de un număr cât mai mare de cadre didactice instruite și pregătite să susțină cursul la clasele la care predau.


Materialele și activitățile (atât cele practice, cât și cele pe calculator, în mediul virtual) sunt concepute astfel încât să fie cât mai aproape de provocările reale și să întrețină cât mai mult plăcerea naturală a copiilor de a construi și de a învăța. 


Ne dorim și ne asigurăm astfel că proiectul poate fi implementat pe termen lung: cursul este implementat de către cadrele didactice locale, care au beneficiat de un training specializat și de suport oferit de echipa noastră.  În plus, materialele folosite sunt reutilizabile, oferind posibilitatea continuării către generațiile care vin din urmă. Astfel, în 2025 încă 500 de copii se pot bucura de materialele din kitul de arhitectură.


Prin acest proiect le oferim celor mici un suport material, un pachet educațional de 9 lecții care să îi ajute să înțeleagă câteva din provocările pe care le are de rezolvat un arhitect în viața profesională. 


Ce conține pachetul educațional din proiect?

  • Materiale educative de asamblat pentru copii
  • Activități pe calculator
  • Video-uri explicativ
  • Materiale de îndrumare pentru profesori

Credem că printr-un astfel de proiect cei mici pot dobândi o imagine mai clară și durabilă privind lumea construcțiilor. Vor descoperi un set de noțiuni care să construiască în ei baze sănătoase pentru explorări și descoperiri ulterioare în domeniul arhitecturii, patrimoniului și înțelegerii mediului construit. Fie că vor dori sau nu să devină arhitecți, înțelegerea nevoilor și cerințelor  unui mediu construit echilibrat și sustenabil sunt  esențiale pentru viitorul lor, într-o lume în care mediul construit devine din ce în ce mai important.


Ne-am gândit și la beneficiarii secundari: profesorii. Cu ajutorul ghidajului primit din partea noastra, vor fi astfel pregătiți să susțină activitățile și își vor extinde domeniul de competențe și cunoștințe.

Ce aducem nou in acest proiect?

Am testat deja cursul, în  varianta lui scurtă, în peste 25 de școli din întreaga țară.  Până în acest moment peste 700 de copii din învățământul preșcolar și  gimnazial au construit și descoperit spațiul construit cu ajutorul kiturilor. Copiii au arătat un grad foarte ridicat de interes, iar părinții și profesorii au apreciat abilitățile și înțelegerea dobândite de cei mici.

Ne propunem să adaptăm proiectul la specificul local și suntem în proces de dezvoltare și elaborare a unei lecții speciale adaptate orașului Breaza, respectiv lecția despre patrimoniu, care va oferi copiilor o perspectivă nouă și captivantă asupra orașului lor.

De asemenea, vom extinde și vom adapta cursul pentru liceeni. Planificăm organizarea unui eveniment special despre arhitectură și meseria de arhitect destinat copiilor din Breaza. În cadrul acestui eveniment, intenționăm să invităm un fost absolvent al liceului din Breaza, care a devenit ulterior un arhitect renumit, pentru a împărtăși din experiența sa și pentru a inspira generațiile viitoare.

* Imaginile utilizate în acest articol nu fac parte din proiectul prezentat. Acestea sunt preluate din alte proiecte ale Asociației eematico și sunt folosite doar în scopuri ilustrative și pentru a îmbogăți conținutul.

Aflați mai multe despre proiect și structura cursului din prezentarea de aici.

Dacă vrei să susții și tu proiectul, click aici.


Proiectul Kitul de Arhitectură - Mini-opțional de cultură arhitecturală în oraşul Breaza este co-finanţat prin AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau modul în care rezultatele proiectului pot fi utilizate. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


                                                                      


Posted in: ONG