Oamenii OAR - Florina Marinaș de la școala din Dobrotești

    În primăvara acestui an, cu susținerea O.A.R, am dat startul unui nou proiect, menit să dezvolte și să implementeze un curs de arhitectură bazat pe kituri de materiale și jucării educative. Cursul este destinat copiilor din clasele I-VIII și se desfășoară cu ajutorul cadrelor didactice. Pentru a începe proiectul, am selecționat 7 clase din școli publice din diverse zone ale României. În perioada următoare, vom prezenta povestea acestor clase/ școli.

    Povestea de astăzi este despre Școala Gimnazială Dobrotești, singura școală din localitate, însumând aproximativ 130 de elevi, care își desfășoară activitatea în două schimburi. Școala este situată în partea de sud-est a județului Dolj și este reprezentată de doamna Marinaș Florina, care ne-a povestit atât de frumos și cu sufletul deschis despre copiii ei. 

    Localitatea este situată într-o zonă defavorizată. Situația financiară a familiilor din care provin elevii este modestă, majoritatea locuitorilor practicând agricultură de subzistență.

Chiar dacă este o școală micuță din mediul rural, doamna Florina se mândrește cu ,,copii inimoși și deschiși spre învățătură, care participă cu succes atât la concursurile școlare, dar mai ales la activitățile extracurriculare, cu cadre didactice implicate și dedicate care transmit elevilor dragoste de carte, de oameni, de frumos, de tot ce ne înconjoară.

    Din păcate însă, ca în multe alte cazuri, dotările școlii sunt minime. Prin strădania cadrelor didactice și cu ajutorul unei asociații care reciclează echipamente IT s-a reușit anul trecut dotarea laboratorului de informatică, însă le lipsesc în continuare auxiliare didactice, cum ar fi cărți de povești, jocuri, machete, o tabletă inteligentă, un xerox color și câte și mai câte, după cum ne povestește chiar doamna profesoară.


    Copiii au nevoie de un proiect practic, în care să fie angajați cu usurință, iar doamna Florina crede că: ,,participarea la acest proiect va fi cu siguranță primită cu mare bucurie de elevii școlii noastre pentru că facilitează învățarea prin joc, descoperire și cooperare și este exact ceea ce lor le place. Ne va ajuta să înțelegem că fiecare dintre noi este unic și special, că avem multe de oferit celorlalți, dar și de învățat de la aceștia. Pornind de la premisa că omul este suma faptelor sale, cadrele didactice își doresc să crească oameni buni, toleranți, generoși și optimiști care să acumuleze cât mai multe experiențe și trăiri pozitive.”


    Avem aici și o parte dintre lucrările copiilor de la prima lecție din Kitul de Arhitectură - Urbanistul care ne arată dăruirea lor pentru activitățile practice.














Posted in: ONG