I Can Be

De ce I Can Be?

 

I Can Be…anything. Adina și Luiza, oamenii de bază ai proiectului I Can Be, povestesc ce înseamnă programul care se adresează copiilor de 3-6 ani, dezvăluie cum a început totul, dar și cum a continuat până în prezent.

Cursul I Can Be a avut motive întemeiate să apară pe piață. Printre numeroasele cursuri de bază de la grădiniță și școală sau cele extracurriculare, I Can Be ocupă un loc esențial. Noi credem că abilitățile necesare copiilor nu se rezumă la învățarea metodică a unor materii standard. Deși vedem importanța învățării unei limbi străine, a antrenării în cadrul unor abilități motrice sau de coordonare din cadrul activităților sportive, a deprinderilor muzicale sau artistice, credem că este nevoie de ceva diferit și mai cuprinzător. Astfel, am studiat curricule școlare din diferite țări și am extras punctele comune și pe cele forte, în special. Diferite domenii și meserii, materiale aferente fiecărora, ascunse în spatele unor contexte amuzante pentru copii constituie obiectul cursului. Copiii sunt expuși unui al mod de lucru și își pot face o idee despre ce înseamnă să fii  constructor, doctor, artist sau multe altele.

 

Cursul este o ocazie pentru copii de a imita meseriile din jur, de multe ori fiind puși în postura de creatori ai obiectelor specifice fiecărei ocupații. În plus, au materialele potrivite pentru a explora cu succes fiecare rol. Aici le este permis să fie acum ce își doresc să devină când vor fi mari și sunt încurajați să monteze și să demonteze în voie ”recuzita”. Interacțiunea copiilor cu trainerii scoate la iveală și modul în care copiii relaționează între ei sau cu cei din jur.

 

Cursul este împărțit în 2 pachete a câte 8 module, care includ domenii diverse, iar fiecare modul este împărțit în 4 lecții. Luiza, care face parte din echipa de creare a acestui program și este trainer, nu are un modul preferat pentru că de fiecare dată când crede că a găsit unul, apare următorul care îl întrece. Totuși, ar alege domeniile față de care copiii au avut reacții deosebite, rămânându-i în minte fascinația cu care tratează animăluțele, libertatea cu care colorează tot din jur și pe ei înșiși sau modul în care ei descoperă lucruri de care nu au auzit niciodată până acum. Practic, momentele în care e ok să exploreze în voie, să-și desopere limitele corpului sau ale imaginației.



Modulele care presupun informații noi și care necesită documentare intensă sunt cele preferate de către Adina. Spre exemplu, deși știa o mulțime de lucruri despre telecomunicații sau despre comunicarea animalelor, tot a fost uimită de complexitatea acestor domenii la începutul procesului de creare a materialului didactic. I Can Be an Arhitect este un modul drag Adinei,  în primul rând pentru că și ea este arhitect și apoi deoarece a reușit să le tramsmită copiilor câteva dintre secretele meseriei de arhitect doar prin intermediul materialelor didactice pe care le-a proiectat și a informațiilor pe care trainerii le-au transmis.




Posted in: Activitati