Cum îi pregătim pe copiii noştri pentru viaţă ajungând la sufletele lor

Bucuria oricărui educator, profesor sau trainer este să intre într-o sală unde îl aşteaptă copii veseli, curioşi şi nu în ultimul rând dornici de a învăţa lucruri noi. Din păcate, realitatea este uneori departe de această imagine. Iar lipsa motivației copiilor nu mai este o surpriză pentru nimeni, ceea ce poate fi un obstacol în calea învăţării şi a procesului de dezvoltare personală. Astfel, se naşte întrebarea: cum îi putem ajuta pe cei mici? Cum îi putem ajuta să își găsească motivația şi pregătiţi pentru a descoperi lucruri noi? Cum îi putem stimula să vadă mai uşor riscurile şi oportunităţile? Cum îi putem sprijini să ia acele decizii şi și să manifeste comportamente potrivite pentru ei şi pentru cei din jurul lor? Cum îi putem îndruma pentru a-și dezvolta autocontrolul și a ajunge astfel să poate lua decizii ținând cont și de emoțiile și nevoile celorlalți? Astfel, s-a ajuns la concluzia că ei trebuie să simtă că fac parte dintr-o comunitate primitoare, hrănitoare, în care fiecare participant contează şi este susţinut în fiecare clipă. Acest lucru este implementat în fiecare curs eematico. Indiferent de categoria de vârstă cu care lucrează, 3-6 sau 7-12 ani, trainerii eematico au ca obiectiv principal facilitarea creării unei atmosfere calde, prietenoase, în care autocunoaşterea şi autovalorizarea pot apărea la pachet cu cunoaşterea celorlalţi şi valorizarea acestora, cunoaşterea mediului şi aprecierea acestuia. Odată bifat acest ingredient, bricolajul, construcţiile, jocul şi interacţiunea cu trainerii vin să stimuleze dezvoltarea abilităţilor şi optimizarea comportamentală.


La eematico avem mereu în minte implicaţiile duo-ului socio- emoțional asupra procesului de învăţare. Acest lucru este valabil mai ales dacă ne uităm la felul în care lumea s-a schimbat în ultimele decenii. Majoritatea celor mici cresc într-o lume mereu pe fugă, în care chiar şi adulţii sunt încă în plin proces de adaptare cu fenomenul digitalizării, căutând modul în care să se bucure de toate avantajele noilor descoperiri, evitând să le transforme în obstacole.


În prezent, copiii şi adolescenţii au cea mai mare nevoie de susţinere pe plan emoţional, lucru care din păcate nu se întâmplă suficient la şcoală sau la grădiniţă. Tocmai de aceea am sperat mereu să îi ajutăm pe copii să se dezvolte şi pe planurile social şi emoţional. Dacă oamenii sunt fiinţe socio-emoționale, înseamnă că şi spaţiile în care micii oameni învaţă trebuie să fie instituţii socio-emoționale. 


Adevărata învăţare apare atunci când alimentăm întreaga realitate a fiinţei noastre. Studiile din domeniu au arătat că memoria este corelată în raport cu evenimente specifice. Asta înseamnă că atunci când atmosfera este una relaxată şi distractivă, copiii deprind lucruri noi mult mai uşor. La eematico, facem asta prin învățare experiențială, bazată pe joacă, procesul fundamental de învățare, precum și prin construire și cu ajutorul materialelor noastre didactice. Fiecărui mic cursant i se acordă aceeași importanță, lucrând în echipă și învățând să comunice armonios cu cei din jurul lor.


Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le deprinzi lucrând într-o echipă. Mai poți învăța, de asemenea, să te adaptezi la diferite situații, să fii empatic, să-ți gestionezi mai bine timpul și o mulțime de alte lucruri care îți pot fi de folos și în alte medii sau împrejurări.


Cei mici au o înţelegere mai amplă asupra lucrurilor studiate , pe când atunci când există niveluri ridicate de anxietate se întâmplă o scădere dramatică a concentrării şi a abilităţii de problem solving. 


Poate că cea mai importantă revelaţie, pentru părinți, este aceea că pentru noi, la eematico, abilităţile sociale şi emoţionale sunt promovate în mod activ prin experienţe de învăţare plăcute şi pline de satisfacţie. Astfel, copiii au posibilitatea de a păstra contactul cu bucuria din ei și în mediul de învățare.


Noi ne dorim ca eematico să fie mai mult decât un centru educaţional. Am creat un spaţiu în care copiii să înveţe prin joacă şi voie bună, în care să se cunoască pe sine şi să se pregătească pentru viaţă. Şi poate, peste ani, îşi vor aduce aminte cu drag că eematico a fost printre primii paşi către viitor.


Surse articol:

https://casel.org/what-is-sel/

https://www.cfchildren.org/what-is-social-emotional-learning/https://www.participatelearning.com/blog/the-importance-of-social-and-emotional-learning/

https://developingchild.harvard.edu/resources/social-behavioral-determinants-toxic-stress/Posted in: Despre noi