Cum a început totul și ce e eematico

Cum a început totul și ce e eematico

 

eematico a început ca un nou capitol al unei vechi povești, etapă care a însemnat provocări, riscuri, dar și hotărâre în ciuda temerilor apărute. Dorința de a reuși ne-a făcut să muncim mai mult pentru a obține rezultatul dorit.

Știam cu toții că înființarea eematico era un pas evident, fiindcă ideea unei noi direcții se conturase în mintea multora de mai mult timp și ne-am încăpățânat să o concretizăm, având încredere în schimbarea pe care o putem aduce. Eram cu toții gata de treabă, că doar de aceea ne-am reunit în noua formulă, oameni dornici, motivați, interesați, dar și utili. Oameni care cred în structura orizontală, în care suntem parteneri, în care forța vine din exprimarea mai multor voci creative și nu din una singură.

 

Inițiativa noastră a fost apreciată și de alții, drept urmare, am primit susținere și mai multe mâini de ajutor, cum ar fi de la NOD makerspace, hub-ul punând la dispoziție un spațiu potrivit viitoarelor activități. Iar de aici relația a continuat într-o direcție favorabilă. Pe lângă asta, am primit sprijin și de la cei din exterior, inclusiv de la familiile noastre. Toata lumea a muncit, s-a implicat din proprie inițiativă.

 

Toată misiunea noastră a pornit de la conceptul de makerspace pentru copii, însemnând un spațiu pentru activități de bricolaj dedicat copiilor. La început, aceste activități nu erau definite pe baza unor reguli de organizare și desfășurare și nu aveau partea educațională foarte dezvoltată. În scurt timp, ne-am dat seama că era necesar ca activitățile pe care urma să le dezvoltăm să implice copiii în procesul de facere, dincolo de folosirea materialelor deja făcute în atelier. Asta însemna un accent mai mare pe making.

 

În vara lui 2015 s-au desfășurat primele ateliere punctuale și primele tabere, iar în toamnă s-au pus bazele primelor cursuri – I Can Be și Maker Exploratorium, care s-au născut din toate aceste inițiative și idei. Makerspace-ul nostru pentru copii începea să capete structura unui adevarat spațiu educațional.

 

Activitățile eematico presupun transmiterea informațiilor către copii pe o cale potrivită, în care li se oferă un context, sunt lăsați să folosească scule, unelte și materiale, să creeze ei înșiși, pentru a face legături în minte. Pe scurt, life skills în context de joacă, obținute în mod experențial, cu ajutorul trainerilor.

 

Conceptul eematico înseamnă design thinking – proces de proiecție, în care faci trecerea graduală de la abstract, gânduri, concepte la concret și apoi, în functie de ce ai descoperit reiei procesul pentru a îmbunătăți. Credem în procesul de a lua din concept și a crea ceva, a adapta sau a schimba. Copiii își antrenează, astfel, gândirea, își cimentează din copilărie reprezentările importante și își dezvoltă vocabularul.

 

Numele este format din bucăți de concepte (imagine, make, think, connect) și se citește « imatico ». În plus, sloganul The Education Makers ne definește pe deplin.


Noi, oamenii eematico, suntem ca o paletă de culori, cu multe nuanțe, care se completează pentru același scop. Suntem diferiți, din domenii diverse de expertiză, ne dezvoltăm skill-uri diferite și suntem într-un proces continuu de învățare. Suntem idealiști, îndreptați către rezultate, curioși să ne asumăm riscuri. Asta ne creionează personalități puternice. Ne place joaca, să explorăm, să facem legături, dar ne știm destinația. Ne revenim imediat după eșecuri, ne ridicăm după o căzătură, pentru că ne cunoaștem vocația și asta implică să trecem peste dificultăți cu resursele pe care le avem. Cum putem fi toate aceste lucruri în același timp? Pentru că suntem felixibili, plini de energie și de creativitate.


Posted in: Despre noi